Vähätelty paloturvallisuus

Onko sulla kotona joka huoneessa pälohälytin ja ainakin kaikissa nukkumistiloissa?

Kun majoitut johonkin hotelliin, vuokramökkiin tai vaikka Airbnb-asuntoon, niin tarkistatko, onko siellä suositusten mukainen määrä ja oikein asennettuna toimivaa palohälytintä tai useampia?

On aihe, joka saa mut tällä hetkellä kihisemään kiukusta enemmän kuin mikään muu. Se kihisyttää jopa enemmän kuin kierot vakuutusyhtiöt (mikä on aika hyvin se).

Se aihe on paloturvallisuuden vähättely.

Viimeisen parin viikon aikana olen varannut useampia majoituksia booking.com:n ja Airbnb:n kautta. Talomme palon jälkeen olen laittanut merkille, ettei kaikissa majoituksissa aina ole ollenkaan tai makuutilassa palovaroitinta, joten olen ruvennut kantamaan aina omaa mukana ja lisäksi kysyn asiasta myös aina etukäteen majoittajalta.

Nyt viikon sisään olen saanut muun muassa yhdeltä majoittajalta vastauksen, että majoituksessa ei ole palohälytintä, mutta että hän heti asentaa sellaisen (hienoa!). Toinen taas vastasi, että majoituksessa on hälytin kirjahyllyssä, ja kun huomautin, että palohälyttimen tulee olla katossa, jotta se toimii oikein, sain vastaväitteitä (naurettavaa paitsi ettei naurata). Kolmas taas loukkaantui suuresti, kun kysyin tarkentavia kysymyksiä siihen, ettei hänellä ole makuutilassa palohälytintä, vaan sen ”välittömässä yhteydessä” ja sain mielestäni aika töykeitä viestejä, kuten viestin aloitussanoin ”kuuleppas Milla” ja jatkona paasausta siitä, miten asianmukaisesti heillä on asiat (no jos on niin tip top kaikki, miksi pitää pahastua kysymyksistä etenkin kun kyse on näin tärkeästä aiheesta?).

Jo heti tulipalon jälkeen halusin kovasti tuoda paloturvallisuusasioita esille alkaen siitä, että avoimesti olemme kertoneet tapahtuneesta. Lisäksi meille oli tärkeää löytää palohälytinjärjestelmiä tarjoava yhteistyökumppani, koska tiesin, etten enää suostu asumaan missään talossa tai asunnossa ilman 24/7 palovartiointia. Kiitos Verisure, joka lähti kanssamme yhteistyöhön!

Meidän elämä on kuitenkin ollut yhtä kreisiä seikkailua ja hyllynmyllyä viimeiset kaksi vuotta, enkä ole ehtinyt ja jaksanut tuoda paloturva-asioita esille niin paljon kuin haluaisin – ja se on tietysti ihan ok, koska eihän meillä ole siihen mitään velvollisuutta. Kuitenkin haluaisin palavasti tuoda niitä esille, ja vaikka just nyt jaksaminen on aika kortilla, niin silti tämä halu ylittää taas senkin, että pitäisi pikemminkin yrittää juuri nyt karsia kaikki ylimääräinen kuormitus pois ja vaan keskittyä omassa elämässä oleellisimpiin asioihin, mutta sitten löydänkin itseni taas sydän pampaten paasaamasta tällaista.

Mutta just tää on oleellista ja vaikka lopullisen hermoromahduksen saamisen arvoista!

Moni ei ehkä ajattele paloturvallisuusasioita tarpeeksi – en minäkään ennen kuin meidän talo paloi – ja ehkä siksi laiminlyö sellaisia turvallisuusjuttuja, jotka olisi tosi helpolla vaivalla ja vähällä rahalla mahdollista korjata ja laittaa omassa kodissa niin hyvälle mallille, että jos jotain sattuu, ei tarvitse ainakaan jossitella. Kaikkea ei voi estää, mutta asioihin voi varautua parhaalla mahdollisella tavalla.

Tässä on palohälytinaiheesta viime viikolla tekemäni mielipide-/pohdiskeluvlogi:

4 thoughts on “Vähätelty paloturvallisuus

 1. Niinhan se valitettavasti on että paloturvallisuuteen ei kiinnitä huomiota ennenkuin jotain kamalaa tapahtuu. Jos sinusta tuntuu sille että haluat kantaa palohälytintä mukana, anna mennä, se ei paljoa laukussa paina verrattuna siihen miten paljon voit saada hyötyjä. Voimia sinne jaksamiseen! Tiesithän muuten että paloilmoittimen varmennustarkastus tulisi tehdä tasaisin väliajoin.

  • Heih, kiitos kommentistasi!
   No niinpä! Toki moni varmasti muutenkin miettii paloturvallisuusasioita, mutta tuskin niitä voi tarpeeksi etukäteen pohtia – kunhan ei mene liiallisuuksiin, kuten ei pidä mennä minkään asian kanssa. Loppujen lopuksi vaikka kuinka varautuisi, silti talo voi palaa, mutta onneksi kun on tehnyt voitavansa, ei tartte jossitella jälkikäteen ja välttyy henkilövahingoilta, mikä tietysti aina on tärkeintä.
   Ja tosiaan palohäyttimet on hyvä tarkastaa ainakin kerran kuussa, ja itse myös uusisin ne tietyin väliajoin, jos kyseessä on itse asennetut palohälyttimet. Varmintahan on tietty ottaa ulkopuolisen tahon valvoma järjestelmä (meillä on Verisure ja sen lisäksi omatkin hälyttimet), niin he silloin hoitaa laitteiden huollonkin :)
   Ihanaa & turvallista kevättä!
   -Milla

 2. Kiitos siitä, että otat tärkeän aiheen esille. Olemme tekemässä isoa remonttia taloomme, jonka historiassa on taannoin ollut jo yksi tulipalo. Rakennamme talostamme esteettömän monin liukuovin. Huomasin oheisen liikkeen linkistä, että liukuovi toimii myös palo-ovena. Kannattaa satsata ennen kaikkea palohälyttimiin, kuten sanot, mutta on hyvä ottaa esimerkiksi remontissa huomioon myös kaikenlainen uusi tekniikka, jolla mahdollisen palon leviäminen voidaan ehkäistä.

  • Kiitos kommentista! Ihanaa, että tekin olette miettineet paloturvallisuusasioita. Ja tosiaan on monia asioita, joita voi remontin yhteydessä huomioida ja tehdä halutessaan parannuksia :) Hyvä huomioi nuo palo-ovet eli että sellaisiinkin voi halutessaan satsata!
   Toki kaikki muutokset on myös rahakysymyksiä ja ulkonäköasioita ja valinta-asioita. Jos haluaisi asua mahdollisimman paloturvallisessa talossa, niin vanha talo ja esimerkiksi vanha hirsitalo (kuten meidän tapauksessa ”uusikin” talo tulee olemaan) ei ehkä ole fiksuin mahdollinen, mutta me ei esimerkiksi haluta asua muulla tavalla silläkin riskillä, että puutalo voi palaa. Toisaalta myös mitä enemmän taloon lisää vaikkapa kaikenlaista nykyteknologiaa, kuten sähköistettyjä juttuja, sitä isompi paloriski, koska sähkölaitteissa on aina riski, että niihin voi tulla häikkä ja ne voi syttyä, vaikka ne olisi uusia. Mutta meidän mielestä tärkeintä on, että on itse tehnyt kaikki valinnat ja tietoisesti miettinyt asioita. Silloin vaikka jotain sattuisi, sen kanssa voi elää paremmin tai ainakin me koetaan niin.
   Tsemppiä remonttiin ja ihania kotihetkiä!

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

*

*