Kaikki irti urheilijoiden osaamisesta

Huippu-urheiljoilla on ihan tajuttomasti osaamista, jota voi hyödyntää niin paljon muussakin kuin itse siinä urheilussa. Varsinaisen laji- ja harjoitteluosaamisen lisäksi löytyy monesti esimerkiksi terveyteen ja elämänhallintaan liittyvää osaamista, koska urheilu nyt on 24/7-hommaa, eikä rajoitu tosiaankaan vain treeneihin. Lisäksi monilta löytyy myös esimerkiksi media- ja markkinointitaitoja, koska urheiluun liittyy vahvasti myös itsensä brändääminen (jonka moni urheilija Suomessa joutuu tekemään itse).

Näiden taitojen lisäksi urheilijoilla on myös annettavana jotain, mikä on ehkä kaikkea konkreettistakin osaamista vielä arvokkaampaa – tietynlaista asennetta. Urheilussa kun ei pärjää pelkällä lahjakkuudella ja osaamisella, vaan vaaditaan myös lujaa tahtoa ja motivaatiota sekä kykyä pitää koko urheilu-uran muodostamaa moniulotteista ja kaikille elämän osa-alueille yltävää pakkaa käsissään.

Tässä kun viimeiset yli kymmenen vuotta olen seurannut huippu-urheilua aitiopaikalta, niin olen huomannut, ettei urheilijoiden osaamisesta kuitenkaan hyödynnetä kuin murto-osaa. Moni urheilija kyllä toki hyödyntää siinä itse urheilussa osaamistaan ja urheilun jälkeen monella on hyvät valmiudet pärjätä työelämässä, koska urheiluhan itsessään on jo tosi kovaa työtä ja etenkin yksilölajien urheilijathan ovat jo tavallaan itsessään yrittäjiä, koska urheilu on tosi yrittäjämäistä. Mutta vaikka huippu-urheilu on työtä, sillä on monissa lajeissa vaikea ellei mahdoton elättää itseään. Toisin sanoen urheilijat eivät osaa kaupata osaamistaan jo urheilu-uran aikana muille, eivätkä ulkopuoliset tahot, kuten yritykset, osaa tarttua kiinni urheilijoissa piileviin mahdollisuuksiin. Tähän olisi hienoa saada muutos, koska urheilijoilla on niin paljon annettavaa!

Kuten alussa mainitsin, urheilu on tosi laaja-alaista ja ulottuu kaikille elämän osa-alueille ja sen lisäksi urheilijan pitää usein vielä itse tehdä töitä itsensä brändäämiseksi ja esimerkiksi saadakseen sponsoreita. Silti urheilu ei monesti elätä, vaan sitä joutuu tekemään muitakin töitä siinä ohella. Olisihan aika hienoa, jos edes ne ”muut työt” voisivat kuitenkin liittyä siihen itse urheiluun eli toisin sanoen urheilija voisi rahoittaa urheilu-uraansa kaupallistamalla sitä omaa urheiluosaamistaan, joka siis kattaa paljon muutakin kuin vain lajiosaamisen.

Otetaan esimerkiksi Markku. Hän haluaisi keskittyä treenaamiseen ja siihen, että hänestä tulisi maailman paras renkailla. Lisäksi hän opiskelee alaa (fysioterapia), joka tukee hänen urheiluaan ja toisaalta jossa hän pystyy hyödyntämään myös urheilu-uran tuomaa kokemustaan. Lisäksi hänellä on palava halu jakaa osaamistaan myös muiden kanssa, ja tätä hän on päässyt toteuttamaan esimerkiksi pitämiemme kurssien kautta.

Se, mihin Markulla ei kuitenkaan enää riitä energia ja innokkuus on, että hänen pitäisi myös saada näkyvyyttä ja markkinoida osaamistaan ja esimerkiksi näitä kursseja, jotta hän saisi asiakkaita. Hänen onnekseen meillä on kuitenkin tämä kahden hengen tiimimme, josta minä taas olen innostunut tekemään tätä markkinointi- ja brändäyspuolta, mutta kahden ihmisenkin resurssit ovat vielä rajalliset.

Siksi olemmekin suunnattoman kiitollisia, kun saimme yhden yhteistyötahon lisää ja liittyen juurikin tähän mainitsemaani aihealueeseen!

Olen usein harmitellut sitä, että Suomessa hyödynnetään loppujen lopuksi urheilijoiden osaamista aika vähän. Mikä potentiaali urheilijoissa olisikin esimerkiksi monille yrityksille niin markkinoinnissa, esikuvina kuin tietynlaisten brändien ja mielikuvien luojina kuin myös ihan konkreettisina osaajina kuin inspiroijina.

Niin urheilijoiden kuin yritysten on herättävä siihen, millainen potentiaali urheilijoissa piilee ja että kaikki se osaaminen ja mahdollisuudet ulottuvat niin paljon laajemmalle kuin vain siihen varsinaiseen urheiluun.

Nopeimmat ehtivät varmasti viedä rusinat pullista tässäkin tapauksessa…

Tutustu ihmeessä Sportspotiin, jonka voimme iloksemme esitellä uudeksi yhteistyötahoksemme!

Markkukin on nyt heidän listoillaan – Markun profiilin löydät täältä (siellä on muuten aika hieno henkilökuvaus, kantsii todellakin käydä lukemassa ja tsekkaamassa myös kaikki muut hienot urheilupersoonat, joita Sportspotin listoilta löytyy).

Vahvaa loppuviikkoa!

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

*

*