Yökuvausta & 5D Mark IV -fiilistelyä

Olen nyt kaksi ja puoli viikkoa saanut testailla Canonin uutukaista, 5D Mark IV:ta. Se on laadukas ja ammattikäyttöönkin suunnattu kamera, jonka aiempi versio, 5D Mark III, onkin ollut suosittu niin paljon vaativien ammatti- kuin harrastajakuvaajienkin keskuudessa.

Itsekin olen viime vuodet tehnyt töitä 5D:n turvin. Itselläni on kaksi 5D Mark III -runkoa, joihin luotan täysin ja olen totaalisen tyytyväinen. Sinällään minulla ei ole halua tai tarvetta päivittää runkojani uudempaan versioon, vaan ennemmin haluaisin satsata seuraavaksi uusiin linsseihin, mutta silti hypin toki riemusta, kun sain uusimman 5D Mark IV:n testikäyttöön Rajala Ambassador -kisan tiimoilta.

On hienoa päästä kokeilemaan, onko uusittu 5D ihan käytännössä merkittävästi parempi kuin vanhempi versio. Netin arvosteluja ja keskustelupalstoja lukemalla tuntuu olevan aivan mahdotonta arvioida sitä, ”tarvitsisiko” tai kannattaisiko minun tätä kalustopäivitystä tehdä. Kyse on kuitenkin niin pienistä ja teknisistä muutoksista ja asioista, etten edes niiden kaikkien päälle ymmärrä, ja muutenkin minulle valokuvaajana tärkeämpää ovat ne konkreettiset erot, mitä pystyn itse havaitsemaan esimerkiksi kuvanlaadussa.

Nyt on aika paljastaa hieman ensifiiliksiäni tästä uudesta tuttavuudestani.

Olen kuvannut 5D Mark IV:lla tähän mennessä muun muassa jääkiekkoa, syysluontoa, lemmikkejä, perhepotretteja, omaa arkeani, yhdet häät sekä yhden liikuntatapahtumakeikan.

Aivan ensimmäinen asia, mitä minulla kamerasta tulee mieleen, on sen suljinääni. Toisin sanoen näinkin epäolennainen asia, mutta se nyt vaan on sellainen juttu, jonka tunnen heti nappia painaessani. Mark IV:n sulinääni ei ole läheskään yhtä kiva kuin Mark III:ssa, jossa ääni on sellainen ihanan heleä. Heh!

Seuraava asia on, että rakastan Mark IV:n kosketusnäyttöä! Mark III:ssa sellaista ei ole, ja IV:ssa kosketusnäyttö mahdollistaa etenkin paljon vaivattomamman tarkentamisen, kun kuvaa videota. Lisäksi uudella versiolla saa tietysti kuvattua 4K-videota ja ties mitä muutakin.

Mutta: Itse teen työkseni kuitenkin ensisijaisesti still-kuvauksia, joten nuo kivat video-ominaisuudet eivät ole työni kannalta niin merkittäviä. Videoitakin kuvaan, mutten kuitenkaan mitään pro-dokkareita, vaan ihan yksinkertaisia haastatteluklippejä tai urheiluklippejä jalustan avulla – tai kotivideoita omaksi ilokseni. Ja juurikin noiden omaksi iloksi ja käsivaralta kuvattujen kotivideoiden kohdalla siitä kosketusnäytöstä ja sen avulla tarkentamisesta on eniten hyötyä. Mutta aika kallista hankkia ihan vaan vapaa-ajan videokuvailujen takia tuo uusi Mark IV, kun onhan sillä aika kivasti hintaa, ja vaikka ajatuksenani on kyllä kehittää itseäni tulevaisuudessa myös videokuvauspuolella, niin ei siinä kehittyminen ole kiinni kuitenkaan siitä, onko käytössäni Mark III vai Mark IV.

Lisäksi mitä ideaa on saada 4K-videota, jos ei kuitenkaan ole laitteita (niin itsellä kuin monilla ihmisilläkään), joiden avulla pystyisi nauttimaan 4K-videoiden hienouksista?

Se, kannattaako minun päivittää toinen 5D Mark III:sistani Mark IV:seen on enemmän kiinni siitä, koenko, että Mark IV:sta on minulle jotain merkittävää lisähyötyä stillkuvauspuolella. Näin ensifiilisten perusteella, en ole vielä läheskään varma, onko.

Lukemani perusteella Mark IV:n pitäisi olla jotenkin ihan ihmeellisellä tavalla parempi kuin edeltäjänsä. Noh, vielä en ole vakuuttunut, vaikka kivahan se on ja ehdottomasti paras tämän Rajala Ambassador -kisana aikana testikäyttöön saamistamme kameroista. Nyt, kun sain sen käsiini, niin ei kyllä ole enää pätkääkään ikävä niitä aiempia ja muiden merkkisiä testikalustojamme, sori nyt vaan :)

Mutta testailu on vasta aluillaan, ja seuraavaksi ryhdynkin käsittelemään muun muassa yhtiä hääkuvia, joista osan otin Mark IV:lla. Minulla on aavistus, että jos jossain Mark III:n ja Mark IV:n välillä on havaittavissa jotain eroja, niin hämärissä olosuhteissa valokuvatessa. Jos Mark IV osoittautuu siinä suhteessa vähääkään edeltäjäänsä laadukkaammaksi (ja siis Mark III on jo ihan superhyvä, enkä ole kokenut syytä olla pettynyt siihen), niin se olisi minulle merkittävää.

Kuvaan itse nimittäin aika paljon nimenomaan haastavissa valaistusolosuhteissa, kuten juurikin hämärässä/huonossa valaistuksessa ja ilman lisävaloja/salamoita. Esimerkiksi hää- ja tapahtumakuvauskeikoilla on pärjättävä vallitsevalla valolla, ja lisäksi rakastan juurikin vallitsevalla valolla kuvaamista ja 5D Mark III:siani, jotka mahdollistavat upeiden ja tunnelmallisten kuvien ottamisen olosuhteissa kuin olosuhteissa! Jos 5D Mark IV osoittautuu tässä suhteessa merkittävästi paremmaksi, saatan olla myyty…

Loppuun vielä mainitakseni, 5D Mark IV on tajuttoman hyvä kamera, siitä ei ole epäilystä. Itse en kuitenkaan halua ”turhaan” päivittää omia runkojani, sillä minulle ei kuitenkaan ole sitä ylimääräistä rahaa kuin roskaa, ja lisäksi yritän olla himoitsematta uutta kuvauskalustoa ainoastaan ”uutuuden” takia, vaan suhtaudun aina uusiin kalustohankintoihin järkiperäisesti. Minulla on jo niin tajuttoman hyvä kalusto, että tarvitsenko enää parempaa?

Katsotaan, mihin päädyn testailun perusteella :)

Ajattelin tehdä myös tässä lähiaikoina ihan konkreettisen vertailun 5D Mark III:n ja Mark IV:n välillä siten, että kuvaan niillä samoilla asetuksilla jotain kohdetta ja tutkin, huomaanko kuvissa eroa. Aiheesta on sitten tietysti luvassa blogijuttu!

Laittelen myös 5D:llä kuvattuja kuvia näytille enemmän, kunhan kerkiän. Viikonloppuna  minulla oli kaksi isoa kuvauskeikkaa (hää- ja tapahtumakuvaukset), jotka nyt ovat ensisijalla (kuten myös yksi rästissä roikkuva lehtijuttu ja ai niin, ne yhdet kilpailukuvat ja…). Mutta jatkoa odotellessa voit bongailla Mark IV:llakin otettuja kuviani facebookista ja Instagramista sekä esimerkiksi näistä blogijutuista:

Hockeyhuumaa & ootko lätkässä lätkäkuvaukseen?

Art of autumn

Tähän loppuun vielä kuvasarja, jonka otin toissaviikonloppuna mökillä. En ole kauheasti harrastanut tähti- tai yökuvausta, mutta nyt päätin vähän testailla. Kuvat on otettu jalustalta 30 sekunnin valotusajalla.

Mitäs tykkäät?

ISO-12800

ISO-12800

ISO-12800

ISO-12800

ISO-12800

ISO-12800

ISO-12800

ISO-20000

ISO-25600

ISO-32000

Hyvää yötä <3

-Milla

www.voimafoto.fi

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

*

*