Ahkerien aamuvirkkujen sukupuutto?

  • Avaruustähtitieteen professori Esko Valtaojaa lainatakseni, maailmankaikkeudessa ei tapahdu koskaan mitään merkittävää ennen puoltapäivää – eli yhtä hyvin voi nukkua.

  • Vihaan aamulenkkejä.
  • Okei, maailma näyttää aika kauniilta auringon noustessa – mutta vielä kauniimmalta se näyttää iltaisin auringonlaskun aikaan.
  • Jos haluaakin ihailla auringonnousua, helpompaa on valvoa yön yli siihen asti ja mennä sitten sen jälkeen nukkumaan.

  • Vaikka itse heräisin aikaisin, inspiraatio ja luovuus heräävät kuitenkin vasta iltapäivällä.
  • Liikenneruuhkat helpottuisivat, jos ihmiset saisivat työskennellä sillä rytmillä, joka heille parhaiten sopii (jos se vain työn laadun ja sisällön kannalta suinkin on mahdollista).
  • Joskus on hauska toki rikkoa omia tottumuksia – ehkä pari kertaa vuodessa voi siis herätä jo vaikka aamukuudelta!

  • Keneltä se on pois, jos menen nukkumaan vasta silloin, kun muut nousevat ja herään, kun he syövät lounasta?
  • Mutta: Siitä on monelle hyötyä, sillä kun saan elää minulle sopivimmalla tavalla, olen myös tuotteliaimmillani ja luovin ja paras versio itsestäni!

Itse elän mahdollisuuksien mukaan mitä omituisinta rytmiä, enkä tosiaankaan arvota ihmisiä tai heidän ahkeruuttaan sen perusteella, monelta he heräävät tai mihin aikaan he työskentelevät. Minulle on ihan oma valinta, että usein kotona työskennellessäni aloitan hommat vasta puolen päivän aikaan ja toisaalta saatan työskennellä myös myöhään illalla tai puolen yön jälkeen. Etenkin inpiraatio ja luovuus eivät todellakaan kysele kellon- tai vuorokaudenaikaa :) Paitsi sen suhteen, että aikaisin aamulla ja aamupäivällä ne uinuvat!

Lisäksi en tykkää työskennellä yhteen menoon vaikkapa sitä kahdeksaa tuntia, vaan pidän välillä pausseja ja teen jotain ihan muuta: surffailen netissä, menen lenkille tai treenaamaan tai otan valokuvia. Illalla sitten jatkan töitäni ja työskentelen juuri sillä rytmillä ja silloin, kun parhaalta tuntuu! Eikä se tee minusta sen huonompaa työntekijää tai vähemmän ahkeraa kuin he, jotka työskentelevät ”kunnon kansalaisen tavoin” 8-16 välillä.

Ei, vaan se tekee minut juuri sopivaksi yrittäjäksi ja luovan työn tekijäksi.

Taas Esko Valtaojan sanoin: ”Suomessa vallitsee aamuvirkkujen tyrannia. Ei ole mitään järkevää syytä, miksi kaikkien pitäisi ponkaista ylös puoli seitsemältä ollakseen kunnon kansalaisia.”

Just niin :)

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

*

*