Hulluna hääkuvaukseen & muutama vinkki hääparille

Olen haaveillut häiden kuvaamisesta jo vuosia.

Kuten yleensäkin, olen kuitenkin aloittanut homman sulassa salassa – ja siten sovussa itseni kanssa. Minulle on nimittäin tärkeää, että kun jotain teen, voin hyvällä omalla tunnolla sanoa, että olen siinä hyvä ja minuun voi luottaa. Sen sanominen vaatii kuitenkin taakseen kokemusta ja varmuutta.

Olen halunnut, että kun jonain päivänä julkisesti julistan, että olen hääkuvaaja, niin voin tehdä sen itsevarmasti ja ylpeänä taidoistani. Ja nyt se päivä on tullut.

Vaikken tosiaankaan ole valmis valokuvaaja (jos joku väittää sellainen olevansa, on syytä olla varautunut), niin olen onneksi ylittänyt sen tietyn kynnyksen, että voin sanoa, että olen varma valokuvaaja, jonka tekemiseen ja kädenjälkeen voi luottaa. Voin luottaa niin omiin taitoihini, tilannetajuuni, sosiaalisiin taitoihini kuin kalustoonikin. Ne eivät petä minua tai ketään muutakaan.

Lisäksi: tiedän myös, etten ole valmis enkä tule koskaan olemaankaan. Olen kuitenkin oppinut elämään sen ajatuksen ja myös omien puutteideni kanssa. Valokuvaajana on nimittäin välttämätöntä tajuta, että aina voi kehittyä siinä, mitä tekee ja ottaa parempia kuvia. Sen ymmärtäminen on elintärkeää, sillä kehittymisenhalu pitää yllä niin innostuneisuuden kuin luovuudenkin liekkiä.

Toisaalta valokuvaajana ei voi myöskään ainoastaan syynätä omia puutteitaan, vaan on myös jossain vaiheessa opittava olemaan ylpeä omista taidoistaan ja löydettävä itseluottamusta ja uskallusta sanoa, että minä osaan tämän. Itsellenikin melko itsekriittisenä ja perfektionismiin pyrkivänä ihmisenä se on ollut joskus vaikeaa.

Mutta hyvä niin, sillä hääkuvaajaksi ryhtymisen pitäisi olla kiellettyä ihmisiltä, jotka eivät osaa sitä 100-prosenttisella varmuudella. On nimittäin suorastaan rikos mokata häiden kuvaaminen.

Itsekin tiedän, miten tärkeää on saada omista häistä muistoksi upeat hääkuvat. Siksi, kun itse aikanaan etsin kuvaajaa omiin häihini, olin todella tarkka sen kanssa, kenet valitsen.

Olin valmis maksamaan paitsi laadukkaista ja tyylikkäistä kuvista, niin myös siitä varmuudesta, että kuvat varmasti onnistuisivat.

Juuri siitä taitavassa hääkuvauksessa nimenomaan on kyse: ei ainoastaan valokuvaustaidosta, vaan myös luotettavuudesta.

Rakastan häitä! On tavallaan hirveää, kun omani ovat jo olleet ja menneet, vaikkakin muistot onneksi säilyvät ikuisesti.

Ja iso kiitos niiden muistojen säilymisestä kuuluu valokuville.

Vaikka omat hääni on jo juhlittu, niin on kuitenkin hienoa, kun voin päästä jakamaan muiden häitä ja sitä kautta elää häissä pintaan nousevat tunteet aina vaan uudestaan ja uudestaan.

Itse nimittäin olen sellainen kuvaaja, että heittäydyn täysillä mukaan siihen, mitä kuvaan. Sitä ei ehkä huomaa päällisin puolin, sillä ulospäin katsottuna pysyn tyynenä ja työhöni keskittyneenä, mutta sisäisesti elän hengessä mukana. Ja juuri sellainen eläytyminen auttaa minua nappaamaan upeita kuvia!

Lisäksi hääkuvauksessa on etua, kun on itse mennyt naimisiin, niin tietää, miltä se tuntuu ja osaa samaistua etenkin morsiamen asemaan.

Itse järjestin omat hääni aika lailla kokonaan itse. Siten tiedän myös, mitä kaikkea se vaatii.

Lisäksi omat häät kokeneena ja useita häitä nähneenä on kokemusta siitä, miten hääpäivä etenee noin pääpiirteittäin. Myös siitä on todella paljon etua hääkuvaajana.

Itse muistankin, miten ihanaa oli, kun pystyi luottamaan siihen, että omat häät ikuistaa ihminen, joka todella tietää, mitä on odotettavissa.

Tähän väliin voisin mainita – ja joku ehkä jo asian facebookissa bongasikin – että olen nyt vihdoin julistanut (hui kamala!), mikä minusta tuli ”isona”: valokuvaaja. Heh, tämä ei ehkä ollut yllätys kenellekään, ja ei huolta, aion edelleen jatkaa myös miljoonan muun asian tekemistä, kuten toimittaja-tiedottajankin hommia ja Voima-Vahtilan pyörittämistä, mutta nyt oli vihdoin aika ottaa iso askel eteenpäin tällä saralla ja satsata oikein kunnolla tähän valokuvaukseen, jota niin paljon rakastan. Tämä on juuri sitä, mitä eniten haluan tehdä!

Sen myötä olenkin viime aikoina työstänyt uusia Voimafoto-valokuvaussivujani. Ne eivät vielä ole likimainkaan valmiit, mutta jo julkaisukelpoiset. Olethan niin ihana, että tuet toimintaani ja uraani sen verran, että suosittelet minua ja sivujani ja jaat niitä somessa ja käyt klikkaamassa uuden Voimafoto-facesivun tykkää-nappia. Se olisi ihan mahti juttu!

Helppoa valokuvaajana pärjääminen ei ole, mutta kun löytyy intohimoa ja kehittymishalua, niin luotan, että tämä kantaa.

Aion kuvata edelleen urheilua ja liikuntaa sekä lehtikuvauksia, mutta toivon mukaan kesällä 2017 pääsen hommiin myös ihan täysiviikonloppuisena hääkuvaajana :) Jos siis sinulla tai jollain tutullasi on häät näköpiirissä, niin käyhän kurkkaamassa uusia nettisivujani www.voimafoto.fi. Sieltä löydät etusivulta ja Galleriat-valikon alta jo jonkinlaisen kokoelman häänäytekuviakin.

Tähän loppuun keräsin vielä pienen vinkkilistan häitään suunnitteleville hääpareille:

  • Satsatkaa hyvään kuvaajaan! Häät tanssahdellaan vain kerran, ja valokuvissa muistot säilyvät vuosia ja vuosikymmeniä.
  • Valitkaa kuvaaja, jonka kuvista ja niiden tyylistä tykkäätte, mutta myös sellainen kuvaaja, josta tykkäätte henkilönä – on tärkeää, että kuvaajan ja hääparin kemiat kohtaavat, koska silloin kuvaaja saa otettua teistä parempia kuvia.
  • Valitkaa kuvaaja, joka on aidosti innoissaan häistänne.
  • Luottakaa kuvaajaan: hääkuvaaja on nähnyt monia häitä ja kyllä tietää, millaisella kaavalla ohjelma usein etenee.
  • Esitelkää kuvaaja ja kaaso(t) ja bestman(it) toisilleen – jälkimmäisenä mainitut voivat sitten pitää kuvaajan ajan tasalla hääpäivän mahdollisista yllätysohjelmanumeroista.
  • Älkää jännittäkö kuvaajaa, vaan olkaa omia itsejänne ja nauttikaa hääpäivästänne täysin siemauksin!!!
  • Jos teillä ei ole vielä kuvaajaa, kurkatkaa osoitteeseen www.voimafoto.fi – ja olkaa yhteydessä :)

<3:llä, Milla

Ps. Lue myös edellinen blogijuttuni: Valokuvauksessa ei voi olla paras – ja sitä paitsi riittää, kun on hyvä

Pps. Tiesitkö, että järjestämme mieheni Markun kanssa liikuntakursseja, kuten rengasvoima- ja kehonpainoharjoittelukursseja – kurkkaa lisätietoa ja ilmoittaudu mukaan täällä. Tarjoamme myös kursseja ryhmille ja yrityksille (tiedustelut: milla(at)voimavahtila.fi)

Voimaputiikistamme voit ostaa mm. puisia suomalaisia voimistelurenkaita sekä Dream Ringsejä. Treenivinkkisivultamme taas voit poimia vinkkejä ja inspiraatiota liikkumiseen!

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

*

*