Ei väliä, paljonko nousee penkistä – vaan mitenkä selviät rengasleikistä

Paljonko sulla nousee penkistä?

Ei huolta, sillä meidän mielestä sillä ei ole niinkään väliä!

Tai no on toki, mikäli haluat nimenomaan kehittyä todella kovaksi penkkaajaksi. Mutta jos tähtäät vahvaan & terveeseen yläkroppaan, niin pelkkä penkkipunnerrus ei sinulle sellaista anna.

Sillä vaikka nostaisit penkistä kuinka paljon, niin kehonhallintasi ja yläkroppasi voimatasot kokonaisuudessaan eivät ehkä ole kovin kummoisella tasolla. Jos näin on, se paljastuu hyvin esimerkiksi, kun tartut voimistelurenkaisiin.

Joissain tietyissä asioissa supervahva henkilö saattaakin yhtäkkiä tuntea itsensä suorastaan heikoksi, kun hän lähtee kokeilemaan ihan tuttujakin kehonpainoharjoitteluliikkeitä renkailla. ”Pelkkä” tavallinen etunojapunnerrus onkin renkailla haastava, ja kun sitä vielä vähän varioidaan, niin kappas, johan muuttuvat voimamiehetkin nöyriksi ;)

Renkaat ovat nimittäin epästabiili alusta ja siten niiden varassa harjoitteleminen haastaa aivan erilaisella tavalla koko kropan hallinnan sekä kehon tukilihaksiston verrattuna esimerkiksi lattialla tehtäviin harjoitteisiin tai perus kuntosaliharjoitteluun.

Juuri tästä syystä renkailla harjoittelu onkin todella tehokasta ja kokonaisvaltaista treeniä. Renkaiden avulla eri lajien urheilijat, tavoitteelliset liikkujat kuin ihan tavalliset kuntoilijat/terveysliikkujatkin voivat kehittää kehonhallintaansa ja tukilihaksistoaan – ja näiden ominaisuuksien kehittämisestä onkin sitten hyötyä ihan jokaiselle.

Ai vaadit perusteluja?

Noh, tavoitteellinen urheilija/liikkuja joutuu usein yksipuolistamaan harjoitteluaan, jotta treeni mahdollisimman tehokkaasti veisi häntä kohti omia tavoitteitaan. Rengasharjoittelun avulla hän saa tuotua treeniinsä tehokkaasti monipuolisuutta, ja lisäksi renkaat haastavat hänet parantamaan etenkin yläkropan lihasten voimatuottokykyä monipuolisesti eri liikelaajuuksilla – ja kun lihaksista löytyy voimaa monipuolisesti erilaisilla liikelaajuuksilla, niin se pienentää huomattavasti lihasten vammautumisriskiä. Vaikka tähtäisit maksimisuorituksiin vain jossain tietyissä liikkeissä (kuten se alussa mainittu penkkipunnerrus), niin vahvistamalla kehosi heikompia kohtia satsaat samalla siihen, että kroppasi kestää paremmin myös tavoitteellisen lajiharjoittelusi.

Tavalliselle kuntoilijalle rengasjumppa tarjoaa niin ikään tavan kehittää tehokkaasti omaa kehonhallintaa sekä etenkin yläkropan lihaskuntoa. Hyvästä ja kokonaisvaltaisesta kehonhallinnasta sekä vahvasta tukilihaksistosta on hyötyä niin muussa liikunnassa kuin kaikissa arjen askareissa. Vanhemmalla iällä hyvän kehonkontrollin ja terveen lihaksiston merkitys toimintakyvyn ylläpitämisessä korostuu erityisesti. Myös ihan tavallisen liikkujan vammautumisriski esimerkiksi arkisten onnettomuuksien, kuten vaikkapa kaatumisten, yhteydessä pienenee, kun kroppa on kirjaimellisesti hallussa.

Voima-Vahtilan rengasvoimakursseilla yhtenä päätavoitteena onkin ottaa oma kroppa kirjaimellisesti haltuun entistä paremmin! Oman kehon kanssa kun täytyy kuitenkin olla tekemisissä ihan maaliviivaan asti, niin sitä vuorovaikutussuhdetta todella kannattaa aina kehittää :)

Niin ja loppuun vielä rengasjumpan parhaat palat: se on äärettömän hauskaa, pääset opettelemaan uusia temppuja, löydät kehostasi ihan uusia lihaksia (ja etenkin ne, jotka sinulta ”puuttuvat” eli ovat vielä hukassa) ja haasteet eivät varmasti lopu missään vaiheessa!

Tässä alla on kuvia kuluvan syyskauden rengasvoimakurssi I:ltä (kuvat CompactFit Movement Center Helsingistä & Polte-salilta Tampereelta).

Lue tämän linkin takaa myös isänpäivävinkkimme! :)

Iso kiitos kaikille, jotka ovat tähän mennessä osallistuneet rengasvoimakurssi I:lle! Hyviä treenejä, ja innostakaa muitakin :)

t. Milla & Markku

Rengasvoimakurssi I:n sisältöön kuuluu mm. seuraavaa:
• kurssilla opetellaan laaja skaala erilaisia rengasliikkeitä, joiden avulla on mahdollista harjoittaa monipuolisesti koko yläkroppaa
• kurssilla keskitytään etenkin oikeiden suoritustekniikoiden opetteluun, ja kurssi antaa hyvän pohjan osallistua Markun muillekin rengaskursseille
• opit uusia liikkeitä, joiden avulla saat annettua lihaksillesi ihan uudenlaisia ärsykkeitä verrattuna esimerkiksi perus kuntosaliharjoitteluun
• kurssi soveltuu niin aloittelijoille kuin kokeneillekin treenaajille: Markku tarjoaa kaikista liikkeistä aina useita eritasoisia variaatioita & progressioita, joita pystyy hyödyntämään oman tason ja kehittymisen mukaan
• tunnin lopussa käydään läpi renkaiden käyttöä yläkropan venyttelyssä ja puhutaan vammojen ennaltaehkäisystä (erityisesti olkapäävammojen)
• suorituspuhtaus ja vammojenehkäisynäkökulma on vahvasti läsnä Markun kaikilla rengaskursseilla!
lisätietoa & ilmoittautumisohjeet löydät kurssisivultamme

Tässä vielä Markun näyte siitä, mitä rengasjumppaprogressioiden loppupäässä parhaimmillaan häämöttää… :)

One thought on “Ei väliä, paljonko nousee penkistä – vaan mitenkä selviät rengasleikistä

  1. Itse en ole mikään kova penkkipunnertaja (185kg raw) mutta väitän kyllä että jos haluat kovaksi penkkipunnertajaksi niin ei siellä yläkropassa mitään heikkouksia voi olla…Ostin pari vuotta sitten renkaat liikkuvuuden parantamiseksi ja pystyin heti tekemään 10 toiston sarjoja dipissä aivan pohjasta asti.. toki en ole kärsinyt ikinä mistään loukkantumisista.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

*

*