1 kk status report

On 5. päivä joulukuuta, kun kirjoitan tätä eli tasan yksi kuukausi on kulunut siitä, kun oikea olkapääni operoitiin 5.11. Nyt on siis aika antaa 1 kk tilanneraportti, että miten tällä hetkellä menee ja millä lailla kuntoutus etenee.

Aloitetaan tämänhetkisestä kiputilanteesta. Itse operointialue ei ole enää oikeastaan ollenkaan kipeä. Sinne saa kyllä venytykset tuntumaan, mutta noin muuten olkapää on jo ihan ok. Ongelmana tällä hetkellä on edelleen olkavarressa painetta aiheuttava leikkauksenjälkeinen nestekertymä ja/tai kantositeen aiheuttamasta immobilisaatiosta muodostuneet olkavarren alueen lihasjumit. Jompikumpi tai molemmat pitävät tällä hetkellä käden hermoja puristuksissa, mikä aiheuttaa kämmenen ja kyynärvarren alueelle tuntopuutosta, tasaista särkyä sekä sähkövirtamaista kipua/särkyä, kun hermoon kohdistuu venytystä (käden suoristuessa täysin + ranteen ja sormien koukistuessa).

Ongelma-alueen perusteella olen pystynyt päättelemään, mitkä hermot siellä ovat puristuksissa. Pahin tuntopuutos on peukalon puolella kyynärvarressa, minkä alueen tuntohermotus tulee musculocutaneus-hermolta. Tämä hermo kulkee olkavarressa coracobrachialis-lihaksen läpi ja jatkaa siitä brachialis-lihaksen ja hauiksen välistä värttinäluun (radius) puolelle. Eli tällä kulkumatkalla se on hyvinkin alttiina jäädä puristuksiin, jos olkavarren lihasten välissä/sisällä on turvotusta.

Kättä voi jo käyttää pieneen kevyeen tekemiseen ja kevyttä reppuakin voi kantaa.

Yritin eilen itse suorittaa vasemmalla kädellä lymfahierontaa oikean olkavarren alueelle, jotta saisin sieltä sitä turvotusta pois. Ojentajan puolelta sekä ulkosyrjältä pystyin hyvin olkavartta hieromaan, mutta hauiksen alueella sekä hieman sisäsyrjän puolella oli niin kipeitä kohtia, ettei niihin voinut koskea kevyelläkään paineella. Tuntui kuin se alue olisi tuoreeltaan hakattu mustelmille. Mutta kyllä se pienikin lymfahieronta tuntui jeesaavan, sillä se perussärky tuntui hiipuvan, vaikka tuntopuutosalueet pysyivät samanlaisina.

Toinen pinteessä oleva hermo on tuntopuutos- ja särkyalueen perusteella radialis- eli värttinähermo. Itse asiassa hermojen venytykseen vienti ei tunnu provosoivan musculocutaneusta lainkaan, vaan pelkästään radialis-hermoa eli ”sähkövirta” tuntuu peukalon puolella kämmenselässä sekä etu- ja keskisormen kämmenselän puoleisella pinnalla. Tämä tuntemus on onneksi koko ajan laantumaan päin eli se ei provosoidu enää niin voimakkaasti kuin aiemmin. Radiaalihermo tulee muiden käsivarren hermojen ohella osana hartiapunosta olkavarren alueelle, josta se sukeltaa olkaluun takapuolelle ja jatkaa siellä ojentajalihaksen lyhyen ja keskimmäisen osan välistä värttinäluun puolelle.

Säryn vuoksi olen edelleen popsinut yötä vasten Panacodia + Buranaa, jotta saan nukuttua paremmin. Noin 5-6 tunnin unien jälkeen lääkkeiden teho alkaa siinä määrin laantumaan, että heräilen särkyyn ja joudun etsimään parempaa nukkuma-asentoa, jossa jatkaa vielä 1-2 tuntia nukkumista.

Sitten kuntoutusjuttuihin. Tällä hetkellä ohjelmassa on liikelaajuuksien hakeminen passiivisesti vaakatasoon asti eli toisella kädellä tai kepillä tms. avustaen. Alkuun käden vienneissä etu- ja sivukautta kohti vaakatasoa liikettä rajoittava tekijä oli provosoituva hermosärky kyynärvarren ja kämmenen alueelle, eikä nivelkapselin/olkapään jäykkyys. Nyttemmin hermo-oireilu on sen verran helpottanut, että saan näissä liikkeissä hermosäryn ohella tuntumaan venytyksen olkapäässä. Etukautta saan käden hieman vaakatasoa ylemmäs ja sivukautta hieman vaakatason alapuolelle.

Muita liikkeitä ovat käden vienti selän taa, jossa saan kämmenen vietyä alaselän korkeudelle ja venytyksen tuntumaan olkapään etupuolella sekä olkavarren ulkokierto kyynärpää kyljessä kiinni, jossa liikelaajuus on jo melkein sama kuin vasemmalla puolella, vaikkakin laadultaan todella tahmea/jähmeä ja hieman kivuliaskin (venytys olkapään etupuolella).

Kantosidettä ei ole enää tarvinnut käyttää, ja tuntuu auttavan paljon, kun käsi saa roikkua rentona suorana, kunhan muistan rentouttaa sen. Huomaan, että todella helposti pidän itse käden koukussa vartalon etupuolella ja suojelen sitä paljon. Noiden liikkuvuusharjoitteiden lisäksi ohjelmassa on mm. hartioiden pyörityksiä ja muita jumppaliikkeitä, joilla yrittän vilkastuttaa aineenvaihduntaa oikeaan yläraajaan.

Se on iso ongelma tuon olkavarressa olevan turvotuksen suhteen, että vielä ei saa/pysty tekemään kädellä juuri mitään. Ilman lihasten supistelun aiheuttamaa pumppausta on käden aineenvaihdunta ja imunestekierto aika heikkoa, ja turvotuksen poistuminen kestää tosi kauan. Myöskään lihasjumit eivät pääse aukeamaan, jos lihas ei saa toimia normaalisti.

Tämmöisellä meiningillä mennään, ja onneksi reseptillä vielä riittää lääkkeitä, ettei joudu ilman niitä nukkumaan. Aiemmista leikkauksistani olen selvinnyt muutaman päivän lääkekäytöllä ja ihmetellyt, mihin oikein voi tarvita 90x800mg Buranaa ja 150xPanacodia reseptille. Kyllä niille näköjään voi olla käyttöä.

Toivottavasti tuosta hermopinnehommasta ei koidu mitään pysyvää haittaa, vaan että tunto palaisi täysin normaaliksi. Ainakaan kädessä ei ole mitään motorista häikkää, niin kuin ensimmäisen olkapääleikkaukseni jälkeen 2011, mikä on suuri helpotus. Kaksi viikkoa menee vielä näillä passiivisilla liikkeillä, jonka jälkeen saan fyssarilta sitten aktiivisesti suoritettavia liikkeitä eli sellaisia, että liikutan/nostan oikeaa kättä omalla voimallaan.

Kuntoutumisiin!
– Markku –

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

*

*