Kylmäkompressiolaitteella kivut kuriin?

Kaikki varmaan muistavat vielä Joonas Mäkipellon huikean taistelun ja leuanvedon Guinnessin maailmanennätyksen Lempäälän Ideaparkissa?

Olimme tuolloin Millan kanssa siellä paikan päällä virallisina laskijoina, ja paikalla olivat myös Game Readyn edustaja sekä fysioterapeutti huoltamassa Joonaksen olkapäätä laitteella. Siinä samassa yhteydessä, kun vietimme 24 tuntia yhdessä, niin tuli sitten puhetta myös omasta treenailuistani, ja ”one thing let to another”, ja sain testikäyttöön Game Ready -kylmäkompressiolaitteen.

Sain testipaketin mukana kaksi forkku- eli kyynärvarsimansettia sekä polvimansetin, sillä olin kertonut Game Readyn hepulle, että teen kotona iltaisin kylmäpusseilla kylmähoitoja kyynärvarsilleni. Pääasiassa käsittelen kylmällä vasempaa forkkua, ja oikea jää usein paitsioon, vaikka välillä tulee myös oikealle tehtyä. Siinä on vaan aikamoinen rumba, kun välissä joutuu käyttämään taas kylmäpakkaukset pakastimessa kylmenemässä.

Polvimansetin taas sain, kun kerroin, että minulla usein meinaa etureidet olla kramppiherkkänä, etenkin oikean jalan etureisi. Tämä johtuu kaikesta siitä staattisesta suoraksi jännittämisestä, mitä minulla tulee paljon treeneissä eri telineillä eli siis renkailla, nojapuilla ja hevosella. Eli vaikken jalkoja varsinaisesti treenaakaan, niin ne ovat kuitenkin usein tosi tukossa, sillä joudunhan joka tapauksessa kaikilla kolmella teelineelläni koko ajan jännittämään jalkojani täysin suoraksi ja ottamaan alastulot vastaan jaloillani.

Sain pitää Game Readyn kylmäkompressiolaitetta lainassa reilut 2,5 viikkoa näin ensalkuun. Sinä aikana ehdin tehdä kolmesti 20 minuutin kylmähoidon molemmille jaloille (pohkeet + etureisi) ja tulos oli, ettei minulla ollut sinä aikana lainkaan kramppiherkkyyttä etureisissä, eikä samanlaista tukkoisuuden tunnetta jaloissa kuin mitä yleensä on.

Lisäksi kylmähoidin Game Ready -laitteella forkkujani eli kyynärvarsiani jokaisena hevostreenin jälkeisenä päivänä, ja se mahdollisti, että pystyin treenaamaan hevosella tehokkaammin kuin tavallisesti. Parhaimmillaan taisin tehdä viikon aikana neljä yli tunnin mittaista heppatreeniä, ja sarjoja kertyi melkoinen määrä. Se on paljon verrattuna tavanomaiseen treeniini, sillä hevosella harjoittelu pistää aina forkkuni todella koville ja forkkuihin ilmaantuu nopeasti tulehduskipuoireita eli kipuilua. Pahimmillaan kipua ei tunnu ainoastaan treeneissä, vaan on myös leposärkyä. Kylmäkäsittely vähentää tätä kipua, ja havaitsin, että Game Ready -laite oli tehokkaampi kuin tavalliset apteekista ostetut kylmäpakkaukseni.

Jotta forkut kestäisi kovaa treeniä, niin niitä pit viime kesänä myös vähän operoida… Tänä kuva on otettu vasemman käden operaation jälkeen – oikeaan tehtiin vastaavanlaiset viillot muutamaa viikkoa myöhemmin.

Diggasin Game Readyn kanssa lotraamisesta erityisesti siksi, että sen avulla pystyi vaihdella kompression eli paineen suuruutta ja lisäksi lämpötilan sai valittua asteen tarkkuudella.

Aluksi olin skeptinen siitä, että olisiko minulle suositeltu kahdeksan celsiusasteen ohjelma riittävän kylmä. Aiemmin olin nimittäin tottunut käyttämään joko pakastinkylmiä kylmäpakkauksia tai joskus myös Liikuntamyllyn eli treenisalini kylmähuoneen veden ja jäämurskan sekoitusta. Ne molemmat ovat lähellä nollaa lämpötilaltaan. Mutta testijakson aikana sain huomata, että kyllä se kahdeksan astetta vaan on aika tehokas lämpötila, kun se jatkuvasti kiertää mansetissa ja poistaa lämpöä ihon pinnalta.

Jos saan Game Ready -laitteen vielä uudelleen käyttöön, niin täytyy pyytää aiempien mansettien kaveriksi myös olkapäämansetin. Sen avulla varmaan saisin ihan uutta buustia palautumiseen, sillä päätelineenihän on kuitenkin renkaat, ja suurin osa renkailla tehtävistä liikkeistä rasittaa etenkin olkapäätä ympäröiviä lihaksia. Valitettavasti olen viime vuosina kärsinytkin kaikenlaisista olkapäävaivoista, jotka ovatkin rengaspesialisteille tyypillisiä. Viime aikoina olkapääni ovat taas vähän vihoitelleet, joten kaikki mahdollinen tuki ja huolto niille on aina tervetullutta. Kisakausikin kun alkaa ensi viikolla…

Kunnes taas saan Game Readyn laitteen käyttööni, niin ei auta kuin kotona yrittää taas vaihteeksi taiteilla kylmäpakkausten ja lotrailla jäävesisaavin kanssa. Sen verran hyvältä se Game Ready tuntui, että tästä lähtien on kyllä aina saatava jotain kylmähoitoa aikaan käsille treenien välissä. Kotikonstein se vaan aina on tosiaan sellaista säätämistä, ja etenkin olkapäät ovat ongelmakohta. Forkut nyt on vielä suhteellisen helppo käsitellä eli sitoa kiinni kylmäpakkauksiin tai upottaa jäävesisaaviin, mutta jalat ja olkapäät on kotona vähän haasteellisempi kylmähoitaa.

Muita perus kotikonstein keksittyjä maksuttomia ”hoito- ja palautumiskeinojani” ovat myös forkkujen murjominen imurinputkesta tehdyllä ”foam rollerilla” tai golfpallolla sekä olkapäiden murjominen tennispallon avulla. ”Hätä keinot toki keksii”, mutta olihan se Game Ready tietenkin vähän käytännöllisempi ja tehokkaampi vaihtoehto kuin kaiken maailman poppaskonstit :)

Huippuvoimistelutasolla ja kehon äärirajoilla kun liikutaan, niin koko ajan on hakusessa uusia keinoja, miten kropan saisi pysymään treenikunnossa ja kestämään sitä kovaa rasitusta, joka siihen kohdistuu.

Ensi viikolla alkaa kevään kisakausi – avauskisana on maailmancupin osakilpailu Quatarin Dohassa.

Tässä on vielä video, missä vähän esittelen Game Readyn laitteen käyttöä kotonani:

Tässä myös Game Readyn oma video, jossa kerrotaan laitteen vaikutustavoista, jos aihe nimittäin kiinnostaa enemmänkin:

– Markku

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

*

*