Hääpareille: Miten valmistautua potrettikuvaukseen?

Tämä blogijuttu on julkaistu myös Voimafoton blogissa.

Ajattelin koota vähän vinkkejä, miten hääparit voivat valmistautua potrettikuvaukseen. Nämä eivät ole mitään absoluuttisia totuuksia, mutta asioita, joita tähän mennessä on tullut mieleeni ja jotka haluan jakaa kanssanne, koska uskon, että niistä voi olla monelle hyötyä ja iloa :)

Pohdin näitä asioita niin hääparin kuin valokuvaajan näkökulmasta. Itse menin naimisiin kesällä 2012 ja olin hyvin vaativa hääkuvauksen suhteen. Silloin en itse vielä valokuvannut häitä, mutta olin tehnyt valokuvaajan töitä jo liki viiden vuoden ajan. Nyt kun itse teen hääkuvauksia, omasta hääkokemuksesta sekä hääkuvauskeikkojen myötä tulleista kokemuksista on kaikista paljon hyötyä.

Hää- ja potretikuvauksia ei kannata missään nimessä jännittää, vaan asennoitua niihin positiivisesti ja luottavaisesti. Kun satsaa ammattikuvaajaan, jonka tyyli ja portfolio miellyttävät omaa silmää ja joka muutenkin vaikuttaa hyvältä tyypiltä, ei homma voi epäonnistua.

On kuitenkin joitain juttuja, mitä hääpari voi halutessaan miettiä ja miten hääpari voi halutessaan valmistautua, jotta kuvauksesta saadaan mahdollisimman paljon irti.

Tässä ne tulevat!

– Miettikää, millaisista kuvista tykkäätte ja kertokaa rohkeasti toiveistanne kuvaajalle. Jos olette vaikkapa netissä törmänneet joihinkin kuviin, joista pidätte erityisen paljon, näyttäkää ne kuvaajalle. Kuvista ei tietenkään koskaan tule samanlaisia kuin esimerkkikuvat, ja kannattaa huomioida, että jotkut netin inspiraatiokuvat saattavat olla lavastettuja/niissä on ammattimallit, ja lisäksi omien häidenne puitteet/olosuhteet määräävät osaltaan sen, millaisia kuvista tulee. Kuvaajana on kuitenkin aina ihana tietää, jos hääparilla on jotain toiveita. Toisaalta omia ideoita ei ole pakko olla eli sen suhteen ei kannata stressata, vaan voitte antaa kuvaajalle myös täysin vapaat kädet.

– Onko teillä jotain teille tärkeää paikkaa, missä haluaisitte ottaa kuvia? Kaunis luonto ja nätit rakennukset ovat aina varma vaihtoehto, mutta myös jotkin todella erikoiset ja näennäisesti ankeatkin paikat voivat toimia hyvin, kun kontrasti upean hääparin kanssa muodostuu suureksi.

– Onko teillä jotain harrastuksia, jotka voisivat näkyä jossain kuvassa? Haluatteko lapset, lemmikin, auton tai jonkun esineen mukaan johonkin kuvaan?

– Haluatteko, että potrettikuvat otetaan hääpäivänä vihkimisen jälkeen tai ennen vihkimistä tai kenties ihan erillisenä päivänä, kuten koekampauspäivänä? Kaikissa vaihtoehdoissa on omat hyvät puolensa. Entä haluatteko ns. first look -kuvat?

– Paljonko aikaa kuvaukseen varataan? Mitä enemmän aikaa varataan, sitä useammassa eri kuvauspaikassa on mahdollista käydä ja kuvia ehditään ottaa monipuolisemmin. Ihanteellisinta on, jos aikaa varataan 1-2 h, niin kuvaus on kiireetöntä, mutta tarvittaessa potretit voidaan ottaa vaikka 10 minuutissa. Kuitenkin mitä enemmän aikaa varataan, sitä parempia kuvia yleensä tulee, sillä siinä menee joskus oma aikansa ennen kuin hääpari rentoutuu kameran edessä. Kuvaajana ohjaan toki, miten hääparin kannattaa kuvissa olla, mutta yleensä ne timanttisimmat otokset syntyvät, kun pari oma-aloitteisesti yhtäkkiä tekee jotain – koskettaa toisiaan, suutelee, sulhanen kaappaa morsiamen syliin – ja minun herkkä liipasinsormeni nappaa sen hetken talteen.

– Ei pönötykselle! Minun kanssani ei kannata stressata sitä, että joutuu poseeraamaan kameralle, koska yritän välttää juuri sitä mahdollisimman paljon ja ohjaan hääparin keskittymään toisiinsa ja tekemään kaikenlaista, kuten edellisessä kohdassa mainittuja asioita. Tällä tavoin asennoista tulee paljon luonnollisempia ja kuvista aidompia. Minua ei myöskään kannata jännittää (onneksi en ole kauhean pelottavan näköinen, hih!), vaikka pyörinkin siinä ympärillä kolmantena pyöränä kameroineni. Parasta on, jos hääpari jopa välillä vahingossa unohtaa läsnäoloni!

– Älkää pelätkö sadetta tai muutenkaan ”huonoa” säätä – jokainen säävaihtoehto on valokuvauksen kannalta mahdollisuus! Hyvä valokuvaaja selviää säässä kuin säässä ja, vielä parempaa, osaa pikemminkin kääntää hyväkseen kulloisenkin säätilanteen ja hyödyntää sen tarjoamia mahdollisuuksia. Esimerkiksi sateessakin tulee todella tunnelmallisia ja kauniita kuvia, ja harvoin sitä myöskään sataa kaatamalla ihan koko päivää. Suora keskipäivän kesäaurinko voi olla itse asiassa kuvausta rajoittavampi tekijä kuin pilvinen sää tai pieni vesisade, koska kirkas aurinko aiheuttaa tosi voimakkaita varjoja ja saa hääparin siristelemään silmiään. Kaikissa säissä on kuvauksen kannalta siis omat hyvät ja huonot puolensa, mutta hyvä kuvaaja loihtii joka tilanteessa parhaat mahdolliset otokset. :)

– Vaikka säätä ei pidä stressata, on kuitenkin hyvä varautua kuvaukseen olosuhteiden mukaisesti. Sateisella kelillä kannattaa esimerkiksi ottaa vaihtokengät mukaan, ja jos morsiamella on maahan asti ulottuva mekko, niin hän voi olla vaikka koko potrettikuvauksen ajan kumisaappaat jalassa. Itse aikanaan pilasin omat hääkenkäni, kun potrettikuvauksessa hypimme sateen jäljiltä märällä nurmikolla (toisaalta se oli sen arvoista, koska kuvista tuli ihania, ja omalla kohdallani kengät näkyivät helman alta, joten kumisaappaat eivät olisi olleet vaihtoehto ainakaan koko kuvauksen ajaksi). Talvella taas on hyvä varata todella lämpimät päällysvaatteet mukaan kuvaukseen ja niiden on hyvä olla myös sellaiset, että ne saa nopeasti ja helposti puettua häävaatteiden päälle ja toisaalta heitettyä pois päältä aina kuvien ottamisen ajaksi ja sitten taas takaisin päälle lämmikkeeksi.

– Minulla on useita sateenvarjoja ja yksi valkoinen pitsinen päivänvarjo, joita voi hyödyntää sadekelillä tai muutenkin kuvausrekvisiittana. Kuvia sateenvarjovaihtoehdoista löytyy täältä.

– Varatkaa mukaan seikkailumieltä! Helmisimmät otokset eivät välttämättä synny, kun seisotte siinä helpoimmin saavutettavissa olevassa paikassa keskellä laituria, vaan silloin, kun uskaltaudutte hiippailemaan rantakalliolle tms. Aina mennään kuitenkin hääparin ehdoilla, eikä tarkoituksena ole missään nimessä tehdä mitään liian extremeä, vaan juuri sellaisia juttuja, jotka tuntuvat hääparille hyviltä. Minä heittelen ehdotuksia, ja hääpari tarttuu niistä oikeilta tuntuviin.

 – Valitkaa hääkuvaaja, jonka ottamista kuvista ja kuvien tyylistä tykkäätte ja jonka kanssa teillä myös synkkaa. Hääkuvaajia on monenlaisia ja kaikilla on omanlaisensa tyyli kuvata & jälkikäsitellä kuvia. Jokaiselle löytyy varmasti juuri se oikea myös hääkuvaajan osalta. :)

Hääkuvausterkuin <3

– Milla –
www.voimafoto.fi

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

*

*