Markun kaudenavauskisa, ja mistä hatusta ne telinevoimistelun pisteet vedetään?

Markulla oli tosiaan kiirastorstaina kevään kisakauden avausskaba Qatarin Dohan maailmacupissa. Hän teki Dohassa ainoastaan ykköstelineensä eli renkaat.

Tässä Markun mietteitä kisan jälkeen:

”No, fiilis oli ihan hyvä, ja kisakokeilut menivät hyvin. Voimaosat tuntuivat kevyiltä. Kisasarjassa sitten jonasson eli yksi heilahdusliike meni ehkä vähän nojan kautta, mistä luultavasti vähennettiin 0,3 pistettä. Sarjan ensimmäiset kolme voimaa olivat tosi hyviä, mitä nyt ristissä ja schwalbessa oli yläotteet (0,1 pisteen virhe). Vastajättiläinen meni ehkä pikkusen voimalla painaen, sitä seuraavat schwalbe ja risti taas muuten hyvin, mutta yläotteilla. Haaranojavaa’assa oli pikkuisen hapuilua ja myötäjättiläisessä meni vartalo kaarelle. Alastulossa tuli ehkä 0,3 vähennyksen askel.”

Toisin sanoen Markku ei mokannut mitään sen isompaa, mutta vähän pieniä virheitä tuli läpi koko rengassarjan. Lisäksi hän teki 6,1-lähtöpisteisen sarjan, joka on hänen helpoin sarjakokoonpanonsa tällä hetkellä.

”Kisakauteen valmistautuminen kärsi oikuttelevasta olkapäästä eli en ollut oikein tehnyt paljoa kokonaisia sarjoja ennen tätä kisaa, kun olen joutunut varomaan ja lepuuttamaan olkapäätäni. Osittain senkin takia tein esimerkiksi sarjani voimat yläotteilla (joka siis keventää voimaosia), kun en osannut luottaa siihen, että voimat riittäisivät hyvin loppuun asti.”

Eli sellaista epävarmuutta ja kaikenlaista pientä härsimistä oli vielä ekassa kisassa ilmassa. Tässä on toki ollut teoriassa aikaa valmistautua kisakauteen, mutta käytännössä Markku on kuitenkin joutunut koko ajan samaan aikaan niin treenaamaan kuin opiskelemaan täyspäiväisesti, ja sitten kun se olkapääkin on taas vaihteeksi kettuillut, niin vähän ikävä juttuhan se on.

Mutta Markku oli kuitenkin Dohan maailmacupissa renkailla 10., vaikkei sitten tavoittelemaansa finaalipaikkaa saanut. Finaaliinhan pääsee siis kunkin telineen karsinnan kahdeksan parasta voimistelijaa. Finaaliraja renkailla oli Dohan kisassa 14,700 pistettä, mikä Markun olisi kyllä ollut ihan realistista rikkoa. Markku sai tällä kertaa pisteitä 14,150. Kisan rengaskarsinnan tulokset löydät täältä.

Huonoille Markku ei kyllä loppupeleissä hävinnyt, sillä Dohan rengasfinaalin taso oli aika tajuton. Eihän siellä ollut muuta kuin hallitseva maailmanmestari keikkumassa kaikkein kovimmat pisteet, 15,875. Tätä kreikkalaisen voimakäppänän menoa ei voi kuin ihailla:

Moni varmaan ei tajunnut puoliakaan noista Markun höpinöistä, ja vähintäänkin varmaan mietit, että mistä nuo rengasvoimistelun pisteet oikein repäistään. Tässä vähän valotusta siihen sekavaan yhtälöön, jolla rengaspisteet lasketaan.

Ensinnäkin ei ole olemassa mitään tiettyä maksimipistemäärää, vaan teoreettinen maksimipistemäärä riippuu siitä, miten vaikea sarjakokoonpano kullakin voimistelijalla on. Käytännössä pisteet lasketaan seuraavan kaavan mukaan:

suorituspisteiden maksimi eli 10 pistettä – tuomareiden antamat vähennykset (eli E-pisteet) + sarjan ”arvopisteet” (eli D-pisteet) = lopulliset pisteet

Otetaan esimerkkitapaukseksi tuo kreikkalainen rengasmestari Petrounias. Hänen ns. ”arvopisteet” eli D-pisteet ovat 6,8. Ne tulevat siitä, että jokainen rengasvoimisteluliike on tietyn arvoinen (0,1-0,6 pistettä), ja hänen sarjassaan olevien liikkeiden arvopisteet sitten lasketaan yhteen. Lisäksi D-pisteisiin sisältyvät ns. liikeryhmäpisteet: renkailla on viisi liikeryhmää, joista jokaiseen kuuluvia liikkeitä pitäisi sisältyä kisasarjaan. Kunkin liikeryhmän täyttämisestä saa 0,5 pistettä eli yhteensä liikearvopisteitä siis voi saada täydet 2,5 pistettä.

Petrouniaksella on liikkeitä jokaisesta viidestä liikeryhmästä eli siitä hän saa sen 2,5 pistettä ja loput pisteet tuosta 6,8:sta tulevat sitten eri liikkeiden yksittäisistä arvoista, jotka määräytyvät liikkeiden vaikeuden mukaan. Eri voimisteluliikkeiden arvot löytyvät telinevoimistelun Code of Pointsista.

Noihin 6,8 arvopisteeseen (puhutaan myös sarjan ”lähtöpisteistä) lisätään sitten ns. suorituspisteiden maksimimäärä, mikä on 10 pistettä (älä kysy miksi, ne vaan on). Tällöin saadaan Petrouniaksen rengassuorituksen teoreettinen maksimipistemäärä, joka on 16,800. Jos hän tekisi kaikki rengassarjansa liikeet täysin puhtaasti ja ilman pienintäkään virhettä, hän saisi tuon maksimipistemäärän. Käytännössä se ei kuitenkaan ole mahdollista.

Voimistelutuomareiden tehtävä on kilpailusuorituksen aikana periaatteessa se, että he etsivät voimistelijan suorituksesta virheitä (wuhuu, aika hilpeää, eikö?). Esimerkiksi yläote eli false grip rengasvoimaliikkeessä on 0,1 pisteen virhe ja iso askel alastulossa 0,3 pisteen virhe ja kaatuminen 1 pisteen virhe ja niin edelleen. Tuomarit sitten laskevat kaikki löytämänsä virheet yhteen ja vähentävät ne tuosta suorituspisteiden maksimista eli 10:stä (= siitä tulevat siis ne E-pisteet).

Petrounias sai Dohassa 0,925 pistettä vähennyksiä eli hänen loppupisteensä olivat [(10,00-0,925)E-pisteet] + 6,800(D-pisteet) eli 15,875(lopulliset pisteet).

Käytännössä pisteet vielä ilmoitetaan seuraavasti: D 6.800 E 9.075 = 15.875

D-pisteet ovat siis ne lähtöpisteet ja E-pisteet suorituspisteet eli suorituspisteiden maksimi (= 10) miinus tuomareiden antamat vähennykset.

Kai olet nyt totaalisen sekaisin? :D

Haha, siinäs jäät pähkäilemään asiaa.

Markku palaa Dohasta takaisin Suomeen sunnuntai-iltana ja suuntaa sitten ensi keskiviikkona seuraavaan maailmacupiin, tällä kertaa Saksan Cottbusiin. Siinä ehdimme välissä viettää muutaman päivän yhdessä ja käydä vähän treenailemassakin yhdessä :)

Ihanaa sunnuntaita kaikille!

-Milla

Ps. Tämän postauksen kuvat on otettu Markun treenisalilla Helsingissä.

Pps. Esimerkiksi tämmösiä terkkuja Markku on lähetellyt Dohasta Instassamme:

Went for a walk here in Doha and found some other means of transportation #rengasmies #neliveto #4×4

Video, jonka Milla Vahtila & Markku Vahtila (@voimavahtila) julkaisi

Pps. Käy kurkkaamassa Markun kisaa edeltäviä fiiliksiä aiemmasta postauksestamme: Markulla kisakauden avaus kiirastorstaina & miltä kevään kilpailukalenteri näyttää

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

*

*