Mikä on heikoin lenkkisi?

Liikuntaharrastuksessa ja urheilussa oleellista on löytää omat vahvuutensa ja kehittää niitä.

Sitä kautta sitä on mahdollista löytää harrastus, jossa pystyy kokemaan onnistumista ja kehittymistä. Siten oma motivaatio luultavammin pysyy yllä kuin sellaisen harrastuksen parissa, joka ei sovi itselle yhtä hyvin. Tavoitteellisemmin urheilevan kohdalla oman lajin löytäminen voi jopa johtaa siihen, että urheilusta tulee ura, ja sitä päätyy menemään niin pitkälle, että hioo taitojaan äärimmilleen ja kenties kipuaa kansalliselle tai kansainväliselle huipulle.

Toisaalta vaikka molemmissa tapauksissa, niin harrastajan kuin huippu-urheilijankin kohdalla, on tärkeää löytää omat vahvuudet, niin se ei riitäkään. Itse asiassa pitkässä juoksussa on ihan yhtä tärkeää – ja terveyden ja/tai maailman huipun tavoittamisen kannalta ehkä tärkeämpääkin – löytää omat heikkoudet.

Vahvuuksien kehittäminen on hauskempaa ja motivoivampaa, sillä niiden kautta sitä näkee oman kehittymisensä. Totuus kuitenkin on, että omat heikkoudet ovat usein niitä, jotka rajoittavat omaa tekemistä ja kehittymistä, vaikka sitä ei aina näkisikään. Monesti sen huomaa vasta siinä pisteessä, kun joku kohta kropassa pettää alta ja tulee esimerkiksi loukkaantumisia. Siinä vaiheessa omat heikkoudet ovat mitä luultavimmin usein nakertaneet kehittymistä jo pitkään, vaikka se ilmeneekin vasta näin jälkikäteen.

Omien heikkouksien kehittämien ei ehkä tunnu kauhean motivoivalta juurikin siksi, ettei niiden kehittämisen tuloksia välttämättä näe nyt, eikä itse asiassa suoraan ehkä koskaan. Mutta siinä juurikin erotellaan jyvät akanoista: kenellä riittää tahdonvoimaa ja motivaatiota SILTI pureutua juurikin niihin omiin heikkouksiin, vaikkei siitä saa suoraa palkintoa juuri sillä hetkellä.

Se on sijoitus, joka tuottaa ehkä vasta joskus vuosien päästä, jos on koskaan tuottavinaan – mutta samalla sijoitus, jonka ansiosta et ehkä jossain vaiheessa menetä jotain tärkeää.

Liikkujalle kyse on ennen kaikkea omasta terveydestä ja siihen satsaamisesta. Urheilija monesti riskeeraa urheilullaan tietoisesti terveytensä, mutta riskit voi kuitenkin minimoida.

Lisäksi huippu-urheilussa on hyvin pienestä kiinni, kuka on paras. Se ei välttämättä ole se, joka on vahvin, nopein tai taitavin, vaan se saattaakin olla se, joka pystyy treenaamaan enemmän ja joka pysyy ehjänä.

Siis se, jolla on vähemmän heikkouksia.

Liikunnassa ja urheilussa meillä jokaisella on vahvuuksia, joihin emme voi kaikkiin vaikuttaa. Toinen on ehkä luonnostaan nopeampi juoksemaan kuin toinen. Toisella on paremmat fyysiset edellytykset uintiin kuin toisella. Toiseen tarttuu voima paremmin kuin toiseen. Ja niin edelleen.

Näitä synnynnäisiä ominaisuuksia ei voi muuttaa, ja huippu-urheilussa raaka peli on se, että ne vaikuttavat osaltaan siihen, kenestä tulee maailman paras. Harrasteliikunnan puolella synnynnäisten ominaisuuksien ei pidä antaa liikaa rajoittaa omaa tekemistä, sillä joka tapauksessa sitä voi kehittyä joka lajissa, ja tärkeintä on löytää liikunnan muoto, josta nauttii.

Meistä kukaan ei voi myöskään valita omia heikkouksiaan. Toiset nyt vain ovat vamma- ja tapaturma-alttiimpia kuin toiset.

Mutta siinä missä pelkkä lahjakkuus ei tee kenestäkään huippu-urheilijaa, vaan paljon ellei enemmänkin on kiinni urheilijan omasta motivaatiosta sekä häntä ympäröivästä asenneilmapiiristä ja tukiverkostosta, niin yhtä lailla vammojen kohdalla paljon on kiinni myös niistä.

Monesti heikoin lenkki ei ole jokin kohta kropassamme, vaan tietämys, asenne ja motivaatio, jotka eivät ole tarpeeksi valistuneet kehittääkseen niitä heikkouksia tarpeeksi.

Erityisen heikkoa on se, että vaikka olisi tietämystä, niin silti ei jakseta panostaa omien heikkouksien kehittämiseen esimerkiksi kehonhuollon avulla, koska ylenkatsotaan se jotenkin turhaksi tai siihen ei riitä motivaatiota. Kun vammoja tulee, kerskutaan, miten ne ovat ”kovan” treenaamisen tulosta. Iso hauis ei siinä vaiheessa kuitenkaan peitä tyhmyyttä ja ilmiselvää henkistä heikkoutta.

Uskalla siis rohkeasti etsiä omat heikkoutesi ja pureutua juuri niihin. Se jos jokin on vahvuutta niin liikunnassa kuin huippu-urheilussa.

Ps. Lue myös:

Jos haluat olla ehjä ( = vahva), vemputa sitä kuminauhaa!

Älä anna olkapään olla heikoin lenkkisi!

Voima-Vahtilan olkapää- ja kehonhuoltovinkit

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

*

*