Muscle upin treenaaminen Dream Ringseillä

Ai mitkä Dream Ringsit?

Voima-Vahtila Dream Rings on sellainen kehonpainon puolittava rengas-taljasysteemi, jolla kirjaimellisesti pääsee treenailemaan rengasjuttuja puolet kevyempänä.

Tällaisia renkaita nuoret miestelinevoimistelijat käyttävät perusharjoittelussaan, kun he harjoittelevat vaativia rengasvoimaliikkeitä ja tekevät rengasliikkeiden progressioita. Samainen systeemi sopii loistavasti myös tavalliselle kehonpainoharjoittelusta ja rengasjumpasta kiinnostuneelle liikkujalle, joka haluaa opetella uusia tai vaativia liikkeitä – tai ihan vaan päästä temppuilemaan ja voimailemaan vähän tavallista erilaisemmalla ja hauskalla tavalla.

Kuvassa minä kiinni Dream Ringseissä (kypärä ei tarpeen, mutta oli niin hieno uusi vesimelonipotta, että piti päästä sitä esittelemään!):

Dream Ringseillä pystyy nimittäin tekemään liikkeitä, jotka omalla painolla tehtynä ovat vielä ihan mahdottomia. Tällaisia liikkeitä ovat esimerkiksi etu- ja takavaaka, nojavaaka eli planche sekä ristiriipunta – niin ja muscle up.

Omana projektinani on parhaillaan oppia tekemään muscle up omin voimineni. Aivan alkuun liike tuntui totaalisen mahdottomalta, mutta kun sitä ryhtyi tekemään Dream Ringseillä, niin pääsi ottamaan ihan käytännön tuntumaa liikkeeseen ja pystyi alusta alkaen tekemään liikkeen oikealla tekniikalla ja liikeradalla.

Aika nopeasti Dream Ringseillä tehty muscle up kävi kuitenkin minulle liian kevyeksi. Loputtomiinhan ei hyödytä treenata liian kevyellä kuormalla ja yli 10 toiston sarjoilla, kun tavoitteena on kuitenkin pystyä tekemään muscle up omalla kehonpainolla, mikä vaatii oman muscle up -maksimivoiman kehittämistä.

Dream Ringseillä pystyy kuitenkin lisäämään kuorman määrää siten, että otetaan lisäpainoja kehiin.

Miten tämä toimii?

Noh, alun perinhän Dream Ringsit toimivat siis siten, että voimistelurenkaista kulkee katossa olevan taljan kautta köysi tai vaijeri voimailijan – eli siis tässä tapauksessa minun – päällä olevaan vyöhön. Kun vedän renkaista, niin samalla köysi/vaijeri kiristyy ja nostaa minua ylöspäin. Käytännössä olen kuin 50% kevyempi eli jos painoni on 59kg, niin Dream Ringseillä harjoitellessani kuorman suuruus on 29,5kg.

Jos haluan lisätä kuormaa, niin laitan vyöstä roikkumaan lisäpainoja. Jos laitan lanteilleni 10 kg lisäpainon ja tartun Dream Ringseihin, niin taljasysteemin myötä myös lisäpainon määrä puolittuu eli käytännössä kuorma lisääntyy 5kg. 10kg lisäpainolla tehdessäni todellinen kuorma Dream Ringseillä on siis oma painoni eli 59kg/2 + 10kg/2 = 29,5 kg + 5kg = 34,5kg.

Tässä vähän näytettä MU-treenistäni Dream Ringseillä:

Oma ennätykseni Dream Ringseillä on tällä hetkellä se, kun olen tehnyt muscle upin 47,5 kg kuormalla, mikä vastaa 80% omasta kehonpainostani. Eli minulla siis roikkui lanteiltani 35kg. Koko laskutoimitus: 59kg/2 + 36kg/2 = 29,5kg + 18kg = 47,5kg.

Tässä ennätysähellykseni:

Aiemmassa artikkelissamme Mikä ihmeen muscle up ja miten sitä treenataan? tuotiin esille, että muscle upin oppimisessa kriittisin asia on yleensä muscle upin välivaiheen oppiminen. Välivaiheella tarkoitetaan sitä vaihetta, kun siirrytään leuanvedon loppu- eli ylävaiheesta dipin alku- eli alavaiheeseen. Omalla kohdallani myös tuo vaihe on heikoin, mutta toisaalta myös dippivoimani on suhteettoman heikko verrattuna leuanvetovoimaani. Dipissä ennätykseni renkailla on kaksi dippiä peräkkäin laajalla liikelaajudella ja senkin olen suorittanut tasan kerran elämässäni ja hyvin levänneenä.

Reilu viikko sitten haaveilin, että tämän viikon alussa olisin jo ollut lähellä muscle upin tekemistä omalla kehonpainollani. Noh, haaveeksihan se jäi. Maanantaina kun kokeilin liikettä ilman Dream Ringsejä tavallisilla voimistelurenkailla niin tuntui, etten ollut oikein kunnolla vielä silloinkaan palautunut edellisen viikon kovista treeneistä. Muscle up ei ollut lähelläkään, ja lisäksi en jaksanut tehdä edes yhtä laajaa dippiä renkailla omalla kehonpainollani!

Tässä video maanantain toivottomasta yrityksestäni:

Dippiä olenkin treenaillut viimeisen parin kuukauden aikana aika paljon, jotta saisin parannettua etenkin ojentajavoimaani. Paljon on kuitenkin vielä treenattava ennen kuin muscle up sujuu omalla kehonpainolla, vaikka tuntuuhan, ettei siitä 80% omasta painosta enää kauheasti olisi matkaa 100% kuormalla tekemiseen… Mutta on siitä!

Dipin lisäksi toinen heikkouteni on, etten pysty roikkumaan yläotteella eli false gripillä. Ranteet eivät vaan yksinkertaisesti kestä sitä, ja ote lipeää heti, jos yläotteella roikkuessani yritän suoristaa käsivarteni eli jos yritän roikkua ihan kunnon roikkumisasennolla. Dream Ringseilläkin harjoitellessani lähden liikkeelle aina roikunnasta, missä pidän kädet hiukan koukussa, kuten videoilta näkee.

Palautuminen on myös asia, joka vaatii paljon aikaa. Jos haluan päästä ihan täysissä voimissani kokeilemaan esimerkiksi leuanvetoennätystä, joudun lepäämään VIIKON. Tai no sen viikon aikana voin toki harrastaa hyötyliikuntaa ja esim. lenkkeillä ja tehdä kevyesti jalkavoimaa sekä pientä herkistelyä myös yläkropalle, mutta jotta olisin voimallisesti ihan totaalisen palautunut, niin se tosiaan vaatii paljon lepoa. Toki niitä uusia ennätyksiä voi tulla välillä vähäisemmänkin levon/palautumisen jälkeen, ja aika harvoinhan sitä viitsii pitää tuollaista kokonaista viikon treenitaukoa, sillä treenaaminen nyt vaan on kivaa ja eihän sitä toisaalta ihan pelkällä levollakaan kehity, vaikka lepo tärkeää onkin.

Loppuun vielä muistutuksena, että liikaakaan ei missään nimessä kannata treenata! Joka päivä voi toki liikkua, jos tekee monipuolisesti erilaisia juttuja. Mutta itse en tee voimaharjoittelua kuin noin kolmena päivänä viikossa, ja välillä pidän aina sellaisen kevyemmän palautumisviikon, jolloin treenaan vain esim 1-2 päivänä. Vertailun vuoksi Markku tekee rengasvoimatreenin vain kahdesti viikossa, sillä hänen voimatreeni on sen verran kova, että muuten mies ei ehtisi palautua siitä kunnolla, mikä jarruttaisi kehittymistä.

Jos sinäkin haikailet muskeliupin perään, niin Markku vetää myös ihan vaan muscle upin harjoitteluun keskittyviä tekniikkakursseja. Tammikuun kurssi on valitettavasti jo täynnä, mutta ainakin 13.3. järjestetään toinen tekniikkakurssi, jonne mahtuu mukaan. Lisätietoa & ilmoittautumisohjeet löydät täältä ja kurssin facebook-sivun löydät täältä.

Hyviä treenejä ja sitkeyttä!

Ps. Äläkä ota treenaamista liian vakavasti :)

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

*

*