Olympus OM-D E-M5 Mark II:n arvostelu

Heippa,tässä vaiheessa olen saanut tässä kuluneen vuoden aikana testikäyttööni jo kaksi kamerakalustoa, Panasonicin sekä Olympuksen. Tällä hetkellä käsillä on Nikonin vuoro, mutta ensiksi on aika julkaista arvostelu tuosta edellisestä eli Olympuksesta.

Aloitin arvosteluni aika tiukalla linjalla, joten pysyn samassa skaalassa loppuun asti. Tästä mainitsenkin lisää arvostelussani, joka löytyy myös Rajala Ambassador -sivustolta täältä. Sieltä voit käydä lukemassa myös viiden muun lähettilään mietteitä noista testiin saamistamme kameroista.

Mutta tässä siis arvosteluni olympuksesta. Ensin numeroarvosanat:

1 Käytettävyys ja tuntuma
3 Kuvanlaatu
1 Hämäräkuvaus (Video/Still)
 Liikkuvan kohteen kuvaus
2 Helppokäyttöisyys ja ominaisuuksien haltuun otto
1 Yhteensopivuus, applikaatiot, tiedonsiirto jne.

Yleisfiilis ja kuvauskokemus

Ai kamala, miten huonoja arvosanoja annoin tälle kameralle! Niistä ei pidä käsittää, että kamera oisi ollut äärettömän huono, vaan ennemminkin ajatella, että itse olen todella vaativa. Lisäksi toki arvostelen kamerat täysin subjektiivisesti sen mukaan, miten ne sopivat itselleni, ja lisäksi aloitin edellisen käytössäni olleen testikameran (Panasonic Lumix DMC-GX8) arvostelun aika tiukalla linjalla, joten pyrin säilyttämään saman linjan myös näiden muiden kameroiden arvosteluissa.

Tämä Olympuksen kamera ei jotenkin vain yksinkertaisesti sopinut minulle: se ei missään vaiheessa ”istunut käteeni”, enkä oppinut tykkäämään sen järjestelmän ja asetusten logiikasta tai ylipäätänsä sen käytettävyydestä. Tämä ei johtunut siitä, ettenkö olisi käyttänyt kameraa ja yrittänyt päästä sinuiksi sen kanssa, sillä esimerkiksi hektisen Amsterdamin reissun myötä sekä pienempien valokuvaustehtäviemme myötä jouduin kyllä käyttämään kameraa paljon ja lisäksi kuvailin sillä myös vapaa-ajallani. Siitä huolimatta en lämmennyt tälle kameralle, enkä ole vakuuttunut sen kuvausjäljestäkään.

Asiaan vaikuttaa toki se, että vertasin sitä vahvasti siihen edellisessä vaiheessa käytössämme olleeseen Lumixiin, josta tykkäsin kovin paljon enemmän kuin tästä kamerasta, niin käytettävyydeltäan kuin kuvan laadultaan.

Minkälaisissa tilanteissa kamera on parhaimmillaan?

Kamera on toki näppärän kokoinen ja sen suhteen ihan loisto kaveri esimerkiksi matkustaessa ja toisaalta arjessakin se kulkee helposti mukana pienen kokonsa ansioista.  Itse kuljetin kameraa mukana ihan vain käsilaukussani, mikä ei tulisi kuuloonkaan oman ammattikuvauskalustoni kanssa.

Kameran zoomilinssi oli myös toki ihan hyödyllinen yleislasi ja toimi nimenomaan kaupunki- ja matkakuvauksessa, jota tämän kameran kanssa tulimmekin harrastaneeksi Amsterdamissa, ja lisäksi kuljetin kameraa jonkun verran mukanani myös kotikulmillani Helsingissä. Jokin kiinteä ja/tai pidempi putki olisi toki ollut kiva kaveri tämän laajakulman rinnalle.

Parhaiten kamera toimi ulkokuvauksessa ja hyvissä valaistusolosuhteissa. En edes yrittänyt kuvata sillä kovalla vauhdilla liikkuvia kohteita puhumattakaan esimerkiksi sisäurheilulajeista. Kuvitus- ja blogikuvien ottamiseen se oli ihan toimiva kaveri, mutten edelleenkään hullaantunut mitenkään totaalisesti sen antamasta kuvajäljestä.

regram @rajalaambassador Spring ❤☀ #millavahtila Kuva, jonka Milla Vahtila & Markku Vahtila (@voimavahtila) julkaisi

Minkälaisissa tilanteissa voisit kuvitella itse tarvitsevasi kyseistä laitteistoa ja sen ominaisuuksia?

Juuri tuon kokoinen kamera sekä laajakulmazoomi ovat erittäin käteviä juurikin matkoilla/arjessa silloin, kun ei halua joutua raahaamaan mukanaan mitää erittäin järeää kuvauskalustoa. Tämä kamera on oikein pätevä vekotin yleiskuvaukseen, ja lisäksi sen sai esimerkiksi yhdistettyä suoraan omaan kännykkään erilaisin sovelluksin, mikä varmasti on monelle nykyharrastajalle mieluinen ominaisuus. Kameran käyttö on tavallaan tehty todella helpoksi, mutta minulle se ei nyt vaan sopinut!

Parasta

Näppärän kokoinen kamera. Timelapse-kuvausominaisuus oli loistava! Harmi, kun en tajunnut tutustua siihen ennen kuin vasta suhteemme viimeisenä päivänä.

Kameraan oli myös saatavilla kaikenlaisia mobiilisovelluksia, jotka vaikuttivat hyviltä – paitsi että niitä ei saanut ladattua minun puhelimeeni, mikä oli sen sijaan miinusta.

Välttävää

No juurikin se, ettei Window-puhelimeeni saanut niitä sovelluksia.

Kameran tarkennus oli mielestäni huono tai pikemminkin se ei ollut sitä tasoa, mihin olen tottunut, ja muutenkin kamera oli mielestäni liian ”hidas”. Kuvien laatu ei vakuuttanut, vaikka eivät kuvat toki huonoja olleet, mutteivät oikein minun makuunikaan.

Kuvasin koko ajan raakakuvina, mutta osassa kuvaustehtävistä jouduimme käsittelemään pelkät kameran ulos syöttämät valmiit jpg-kuvat sellaisenaan mobiililaitteen kautta näytille. Yllättävän hyviä kuvia niistä toki tuli, ja tämän kameran testikäytön myötä opin arvostamaan ihan uudella tavalla juurikin erilaisia mobiililaitteiden kuvankäsittelysovelluksia sekä toisaalta myöskin tällaisia pieni järkkäreitä, joiden laatu kuitenkin on yllättävän hyvä verrattuna niiden pieneen ja näppärään kokoon.

Tällaiset kamerat kaikkine sovelluksineen ja kikkaskonsteineen ovat kyllä ihan tavallisen tallaajan unelma, sillä niiden avulla hekin, jotka eivät sinällään ole kiinnostuneita ammattimaisesta valokuvaamisesta tai kuvankäsittelystä voivat kuitenkin toimia vähän niin kuin ”oman elämänsä valokuvaajina”. Ihan huippua se, mihin kaikkeen nykytekniikalla pystytäänkään – ja miten pieneen kokoon se kaikki saadaankaan ahdettua!

Ps. ”Twisted City” -kisan voitti meistä ambassadoreista Ilkka. En tiedä, monesko oma kuvani oli äänestyksessä, mutta kerron heti, jos se selviää. Kaikki kisakuvat löydät täältä. Tämä siis oli se minun tuotokseni, hihhih:

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

*

*