Suomalaismiehille yksi finaalipaikka!

Tässä kirjoittamani EM-raportti miesten telinekarsintapäivältä keskiviikolta 17.4.

Laulumaa hyppäsi itsensä EM-finaaliin, Tomi Tuuha jäi sijalle 15

Helsinkiläinen Petrus Laulumaa ansaitsi hypyn finaalipaikan pistein 14.550 telinevoimistelun EM-kilpailuissa Moskovassa keskiviikkona. Tomi Tuuha kaatui toisen hyppynsä, ja pisteet 14.133 riittivät sijaan 15.

Laulumaa onnistui hypyissään liki täydellisesti. ”Kaikki osui lähes nappiin. Ihan paikkaan en kuitenkaan tullut hyppyjäni alas, mutta sillä ei ole tässä vaiheessa merkitystä”, hän kommentoin iloisena.

Mies sijoittui hypyssä 9:nneksi, mutta sääntö ”kaksi per maata finaaliin” tiputtaa yhden ukrainalaisen pois hänen edetään.

”Ensi sunnuntain finaalissa tavoitteeni on tietenkin tehdä hypyt vielä paremmin. Mahdollisesti myös vaikeutan hiukan toista hyppyäni, jos fiilis on edeltävissä treeneissä kohdallaan”, Laulumaa pohtii.

Torstai sujuu lepäilyn merkeissä. ”Perjantaina hyppään treenisalin puolella joitain harjoitushyppyjä ja lauantaina vaan venyttelen”, Laulumaa kuvailee finaaliin valmistautumistaan.

Hypyn odotukset olivat korkealla myös Tomi Tuuhan kohdalla. Hän kuitenkin kaatui toisen hyppynsä. Ensimmäinen hyppy meni suhteellisen hyvin, ja mies ansaitsi sillä pisteet 14.666. Toisen hypyn kaatuminen alensi kuitenkin hyppyjen yhteispisteitä merkittävästi.

”Treenisalin puolella kummatkin hypyt kulkivat vielä tosi hyvin ennen kisaa”, mies kommentoi. ”Kisapodiumin puolella urhovoltti ei kuitenkaan lähtenyt pyörimään kunnolla.”

Mies vaikutti kilpailusuorituksen jälkeen erittäin pettyneeltä. Lisäksi hän joutui hakeutumaan välittömästi Suomen fysioterapeutin hoivaan. ”Toisen hypyn alastulossa vihlaisi kantapäähän, mutta nyt ei onneksi enää satu. Pelästyin vaan”, mies toteaa.

Renkailla Tuuha teki hyvän perussarjan ja oli 35. pistein 14.108.

Laulumaa tekemässä toista kisahyppyään, joka on urhovoltti suorin vartaloin 1,5 kierteellä.
Finaalissa mies mahdollisesti tekee tämän hypyn 2 kierteellä, jos fiilis on kohdallaan.

Heikki Saarenketo

Muiden suomalaisten osalta karsinnassa nähtiin niin onnistumisia kuin epäonnistumisia. Jyväskyläläinen Heikki Saarenketo teki permannolla ennätyspisteen 14.066 ja sijoittui 40:nneksi. ”Tavoitteeni oli saada yli 14 pistettä ja onnistuin siinä. Hypyssä sen sijaan oli vähän vääntöä. Tulin kyllä molemmat hypyt jaloilleni, mutta ne olivat suttuisia.”

Saarenkedon hyppypisteet 13.966 riittivät 19. sijaan. Nämä olivat Saarenkedon ensimmäiset miesten arvokisat. ”Hypyssä vähän jännitti ennen suoritusta, mutta permannolla oli todella rauhallinen fiilis”, hän kuvailee.

Saarenketo tekemässä hyppyä.

Sakari Vekki

Permannolta finaalipaikkaa tavoitellut Sakari Vekki jäi sijalle 60. pistein 13.600. Harmillinen epäonnistuminen punnerruksessa japanilaiseen käsinseisontaan verotti häneltä ainakin pisteen verran.

”Voltit tuntuivat hyvältä, ja vain pari vikaa pätkää menivät vähän huonommin”, Vekki kommentoi permantosuoritustaan. ”Sarjan ensimmäistä volttipätkää en ollut tehnyt aikaisemmin isoissa kisoissa, joten sitä hiukan jännitin, mutta se tulikin hienosti paikkaan.”

Ekaa volttisuoraa seuraava punnerrus käsinseisontaan koitui kuitenkin tänään Vekin kohtaloksi. ”Se oli tavallaan sarjan helpoin ja varmin liike, ja mokasin sen”, Vekki totesi epäuskoisena. ”Mietin siinä vaiheessa sarjaa, että pitäisikö vain lopettaa tähän”, hän lisää ja naurahtaa vaisusti.

Vekin tavoitteena olisi ollut päästä 15 pisteen tasolle. Permantofinaalin raja oli tänä vuonna 15.166.

Muutaman tunnin kuluttua kisasuorituksesta Vekki on jo toipunut pahimmasta pettymyksestä. ”Ihan kivaa kuitenkin oli päästä pitkästä aikaa arvokisoihin ja ihan hyvältä sarjan tekeminen tuntui.” Mies on myös tyytyväinen siihen, että sarjan ensimmäinen uusi volttipätkä onnistui, vaikka nilkkaa hiukan vihlaisi sen päätteeksi.

Vekin toinen nilkka on kuluneen parin vuoden sisällä leikattu kahdeksan kertaa, ja mies teki paluun kisakentille vasta vuoden alussa. Muutaman viikon takaisessa Cottbusin challenge cupissa nilkka vielä vähän vihoitteli. ”Viime viikkoina se on kuitenkin ollut ihan ok, kunhan vaan tulen voltit hyvin alas.”

Markku Vahtila

Rengasfinaalipaikasta haaveilleen Markku Vahtilan suoritus ei riittänyt finaalipaikkaan. Mies jäi sijalle 30. pistein 14.200. Onnistuneella rengassuorituksella Vahtila olisi saattanut yltää EM-finaalipaikkojen varasijalle. Mies on kuitenkin tyytyväinen päivän suoritukseensa.

”Suorittaminen oli ihan maailmanluokkaa ja asennot ja voimat olivat kohdillaan”, hän kommentoi. ”Ainut miinus oli alastulo, joka epäonnistui. Siitä meni pisteen verran vähennyksiä, ja jäin finaalista tasan pisteen päähän.” Alastulossa kaatuminen vei finaalipaikan myös vuoden 2012 hallitsevalta Euroopan mestarilta Alexandr Balandinilta.

Nojapuilla Vahtila ylsi sijalle 46. pistein 13.466.  ”Tein puhtaan sarjan, johon olen tyytyväinen. Hevosen taistelin läpi, mutta lähtöpisteet jäivät alhaisemmiksi kuin oli tarkoitus.” Hevosella pisteet 11.766 riittivät 71. sijaan.

Suomen joukkueen fysioterapeutti Thomas Hellstén teippaa Vahtilan lämsiä kiinni ennen kisasuoritusta.

Vahtilan sarjan voimaliikkeet pysyivät hyvin ja asennot olivat kohdallaan.

Juho Kanerva

Juho Kanerva putosi kaksi kertaa hevoselta, ja jäi sijalle 88 pistein 9.866.

”Kauden pohjanoteeraus”, Kanerva toteaa hevossuorituksensa jälkeen. ”Putosin kaksi kertaa viimeisessä liikkeessäni.”

Kanerva toteaa, että kisoja edeltävissä treeneissä hevonen on kulkenut hyvin, ja fiiliskin oli kilpailutilanteessa kohdillaan. Miehen tavoitteena oli tehdä yhtenäinen sarja ilman putoamisia, ja virallisissa podiumtreeneissä viime maanantaina hän tekikin niin. Kisoissa voimat kuitenkin loppuivat kesken.

”Tällaiset epäonniset suoritukset saisivat tulla jossain muualla kuin EM-kisatilanteessa”, hän toteaa.

Juho Kanervan sarja alkoi hyvin, ja epäonni iski vasta alastuloliikkeestä.