Onnellisilla on halvat huvit

Sanotaan, että ”hulluilla on halvat huvit”.

Etenkin viime aikoina itselleni on kuitenkin kirkastunut entistäkin paremmin, että sanonta voisi ennemmin kuulua ”onnellisilla on halvat huvit”.

Some on pullollaan ihastuttavaakin ihastuttavampia kuvia satumaisista paikoista ja ylellisyyksistä. On matkustelua ja luksusta kaikissa mahdollisissa muodoissa, kuten luksusravintoloita, -hotelleja, -retkiä, -vaatteita, -kulkuneuvoja, -laukkuja. Monen sykähdyttävän kuvan tai IG-tilin takaa paistaakin mainonta, mikä välillä harmittaa itseänikin ja jollain lailla syö kaikkien niiden kuvien ja tilien takana piilevää viehätystä.

Mutta mitä mainoksissa oikeasti usein mainostetaankaan – tiettyjä tunnetiloja ja sellaisia asioita kuin hyvä mieli, ystävyys, rakkaus ja onnellisuus. Toki usein myös laadukkaita ja ylellisiä palveluita tai tuotteita, mutta ne yksin eivät vetoa ihmisiin yhtä paljon kuin tunnetilojen välittäminen.

Miksi eivät? No koska krääsä ja luksuskaan eivät ole yhtikäs mitään ilman noita niitä paljon tärkeämpiä asioita. Moni meistä varmasti usein unohtaa sen ja astuu siihen mainonnan luomaan harhakuvaan, että rahalla saatava ylellisyys ja onni mukamas kulkisivat käsi kädessä. Mutta eihän se niin mene, vaan ne tärkeimmät asiat, joiden siivellä niitä luksustuotteitakin mainostetaan, ovat ihan meidän kaikkien saavutettavissa tuloista riippumatta. Eri asia toki on, osaako muokata mielensä sellaiseen malliin, että osaa saavuttaa ne tässä ympäristössä, missä meidät on aivopesty kuvittelemaan, että onni tulee ostamalla.

Me kuitenkin tiedämme sen – ja uskon, että aika moni muukin tietää, mutta sitä asiaa vaan on vaikeampi tuoda ilmi, koska kukaan ei maksa sen julistamisesta – että aika vähäkin voi olla paljon, jos vaan osaa sijoittaa varansa oikein ja tajuaa, mikä tekee sen todellisen ”luksuksen” ja ”rikkauden”.

Esimerkiksi satumaisiin paikkoihin matkustaminen toki vaatii rahaa. Se varsinainen elämysten kokeminen, upeista paikoista nauttiminen ja ihanien hetkien eläminen ei kuitenkaan varsinaisesti vaadi sen suurempia rikkauksia. Tai no tavallaan näin on väärin sanoa, koska edellä kuvattu nimenomaan vaatii sen henkisistä rikkauksista suurimman – kyvyn nauttia täysin siemauksin kaikesta siitä, mikä on saavutettavissa koko ajan, jos vain oppii avaamaan sille silmänsä ja mielensä ja pääsemään irti niistä petollisita mielikuvista, joita kaupallisuus meille tuputtaa.

Ja itse asiassa niitä upeita paikkojakaan ei aina tarvitse hakea mistään toisilta mantereilta tai edes kotikontuja kauempaa. Viime aikoina olemme retkeilleen ja kokeneet satumaisia hetkiä muun muassa Helsingin keskustassa, Nuuksiossa, Sipoonkorvessa, Latokartanon luonnossa, Tampereen lähellä, Seitsemisen kansallispuistossa ja Hollolassa.

Seuraavaksi suuntaamme Kolille ja Kuusamoon. Usein sanotaan, että kotimaan matkailu on kallista, mutta se(kin) riippuu täysin siitä, mihin haluaa satsata: lentolippuihin, kalliisiin majoituksiin, laskettelukeskuksiin, hemmotteluhoitoihin ja ravintolaillallisiin vai automatkoihin, edulliseen mökkimajoitukseen, itse tehtyihin sapuskoihin ja ”ihan vaan” puhtaasta luonnosta nauttimiseen sekä ulkoiluun. Me valitsimme (taas) jälkimmäisen.

Hyvää yötä (kello lyö tätä viimeistellessäni juuri keskiyötä), ja elämyksellisitä loppuviikkoa!

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

*

*