#leuanvetohaaste

Minä, Milla – nykyinen leuanvetäjä ja entinen voimaton laiha rääpäle – innostuin leuanvedosta huhtikuussa 2014. Tuolloin huhtikuussa lähtötilanteeni leuanvedossa oli PUHDAS NOLLA leuanvetoa.

En ollut koskaan eläissäni edes haaveillut tai kuvitellut, että joskus vetäisin leukoja.

Neljän kuukauden päästä repäisin niitä yli kaksikymmentä.

Koko #leuanvetohaaste lähti liikkeelle hetken päähänpistosta. Olin 5.4.2014 tekemässä Jyväskylässä Ylen Urheiluruutuun juttua lisäpainoleuanvedon SM-kilpailuista. Siellä menin nykäisemään jättimaisestä hauiksesta kisojen kovinta leuanvetäjää Tuomas Rytköstä. Hän ei empinyt hetkeäkään, kun kysyin, pystyisikö hän valmentamaan minusta leuanvetäjän.

Hetkessä uhrasin itseni ihmiskokeeseen, jossa oli tarkoituksena testata, montako omalla kehonpainolla tehtävääleukaa kaltaiseni pikkutyttömäinen nuori nainen oppii vetämään vajaan kolmen kuukauden treenijakson tuloksena.

Siitä alkoi #leuanvetohaaste. Lue lisää täältä: Saako ruipelostakin taottua leuanvetäjän?

Haaste alkoi huhtikuun lopulla ja päättyi virallisesti heinäkuun lopussa Tampereella järjestettäviin toistoleuanvedon SM-kilpailuihin.Toimitin haasteesta juttusarjaa Yle Tieteelle. Juttusarjan päätösartikkelista löytyy linkit myös kaikkiin sarjan muihin juttuihin: Paljastus: Näin toimittaja kehittyi leuanvetohaasteessa

Miten leuanvetohaasteessa sitten kävi? No, alussa jo möläytin, että lopulta vedin yli 20 toistoleukaa ja yllätin totaalisesti kaikkien odotukset, niin valmentajani kuin ennen kaikkea omani.

En ollut koskaan kuvitellutkaan, että minusta, pitkäraajaisesta ja melko hontelosta tyttösestä, saisi kaivettua esiin leuanvetäjää. Itse asiassa en koskaan kuvitellut, että edes innostuisin lihasten harjoittamisesta, kuntosalilla käymisestä tai minkäänlaisesta voimaharjoittelusta. Ajattelin, ettei sellainen ole minua varten.

Voi miten väärässä olinkaan. Rikoin varmasti monien ihmisten ennakkoluulot, ja ennen kaikkea omani.

Voima ei nimittäin ole vain lihasmassasta tai koosta kiinni – ei etenkään suhteellinen voima, jota leuanvedossa tarvitaan.

Leuanveto-harjoitusohjelmani laati Athletica. Sama taho toimii valmentajanani myös nyt ja jatkossa.

Nollasta 21:een leuanvetoon tällä treeniohjelmalla!

Athletican treeniohjelma kattoi ajanjakson 28.4. – 27.7.2014 (kalenteriviikot 18-30). Tätä ohjelmaa noudattamalla leuanvetotaitoni kehittyi nollasta 14:ään SM-kilpailuissa 27.7. hyväksyttyyn leuanvetoon. SM:eissä olin valitettavasti puolikuntoinen flunssan takia, ja tämän myötä leuanvetohaasteen kehitys huipentui periaatteessa vasta elokuun puolella. Jyväskylässä 7.8. pidetyissä lopputesteissä vedin 21 toistoleuanvetoa. Voin siis sanoa, että Athletican valmentamana kehityin nollasta 21:een leuanvetoon.

Noudattamani leuanvetotreeniohjelma löytyy tästä leuanvetohaaste_vkot_18-30_2014.pdf (viikot 18-23) ja tästä leuanvetohaaste_vkot_24-30_2014.pdf (viikot 24-30, treeniohjelmaani päivitettiin viikkojen 23 ja 24 vaihteessa, sillä kehitykseni oli ennakoitua nopeampaa).

Kiitän sydämeni pohjasta Athleticaa, jonka ansiosta kehityin leuanvedossa huiman nopeasti. Omatoimisella harjoittelullakin on toki mahdollista kehittyä leuanvedossa, ja kannustankin kaikkia kokeilemaan lajia itsekseen – leuanveto on nimittäin todella hauskaa, eikä vaadi sen kummempia välineitä tai satsausta!

Jos kuitenkin haluaa optimoida treeninsä mahdollisimman hyvin ja treenata mahdollisimman tehokkaasti, niin kaltaiselleni aloittelijalle näin hyvien tulosten saaminen ei olisi ollut mahdollista ilman ammattilaisten apua.

Sosiaalisesesta mediasta leuanvetohaasteen löytää seuraavasti

Twitter:
#leuanvetohaaste
@yletiede
@YlePrismaS
@MillaVahtila

Facebook:
Yle Tiede
Yle Prisma Studio

Minun ja Markun omalta Youtube-kanavalta taas löytyvät kaikki leuanvetohaasteeseen liittyvät videot.

Tästä kaikki alkoi viime huhtikuussa:

Tässä taas maistiainen kesän leuanvetohaasteen huipennuksesta eli toistoleuanvedon SM-kisoista (missä valitettavasti olin vähän puolikuntoinen/flunssassa):

Tässä SM-kisojen jälkeisiä fiiliksiä:

Ja tässä suoritukseni haasteen lopputesteistä:

Tässä taas kehitykseni leuanvetohaasteen aikana graafisesti kuvattuna:

Omalla kohdallani #leuanvetohaaste ei siis oikeastaan koskaan päättynytkään, vaan minusta kuoriutui todellinen leuanvetäjä. Treenaan nyt tavoitteellisesti ja valmentajan hoivissa ja tähtäimenäni ovat toistoleuanvedon seuraavat SM-kilpailut marraskuussa 2015. Siellä aion repäistä toivon mukaan ainakin 30 kisaleukaa!

Lisäksi aion osallistua mahdollisuuksien mukaisesti kaikkiin muihinkin tuleviin leuanvetokilpailuihin. Kilpailukalenterin löydät täältä: Suomen Leuanveto ry – kilpailukalenteri

Viimeisimpänä suorituksenani kävin syksyllä 2014 debytoimassa lisäpainoleuanvedon Suomen Cupissa syyskuussa. Siellä tulokseni oli tämä:

Ja tämä kuva kertoo kaiken kisan fiiliksistäni (kuvassa kanssani Athletican valmentajani, voimaharjoittelun asiantuntija Tuomas Rytkönen):

Marraskuussa taas käväisin kokeilemassa kestovoimaani toistoleuanvedon Suomen Cupissa:

Noiden kilpailuiden välissä ehdin myös kokea ensimmäisen rasitusvammani, ja jouduin hieman toppuuttelemaan leuanvetoinnostustani. Vamma toimi hyvänä muistutuksena siitä, että vaikka kehityinkin nopeasti leuanvedossa, niin olen treenannut kuitenkin vielä aikaa lihasvoimaani, ettei kroppani kaikilta osin pysynyt vauhdissa mukana.

Tulevan vuoden aikana aion valmentajani (Athletica) avustuksella kuitenkin vahvistaa kroppaani kokonaisvaltaisesti ja monipuolisesti, jotta minulla olisi parempi pohja, jonka päälle rakentaa ja kehittää myös leuanvetotaitoani. Vaikka otankin leuanvedon tosissaan, niin lähtökohtani on kuitenkin harjoitella terveys ja hyvinvointi edellä – ja koska treenaaminen on todella hauskaa ja saa minut voimaan hyvin niin fyysisesti kuin henkisesti.

Leuanvetotouhuiluni jatkoa voi seurata näiden nettisivujen kautta – valitse oikealta aiheeksi ”leuanvetohaaste”, niin löydät kaikki leuanvetoon liittyvät julkaisut.

Pysy mukana – sillä leuanveto ei ole vain raavaita miehiä varten, vaan pulkannaruissakin voi olla voimaa! (:

-Milla

Tässä vielä leuanvetoon inspiroiva haastevideoni keväältä 2014:

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

*

*