Perhosia masussa

Se tunne vatsanpohjassa.

Sellainen kihelmöivä jännittäminen, kun on niin innoissaan, että tuntuu kuin olisi perhosia vatsanpohjassa ja tekee mieli ravata koko ajan vessassa, vaikkei ulos tule kuin pisaroita. Ja ei osaa päättää, onko paha olo vai innostunut fiilis.

Hetkellisesti tuntuu, että jännittää liikaa ja että eihän tämä ole yhtään kivaa, mutta samaan aikaan se on itse asiassa ihanaa. Etenkin aikuisiällä sellaista jännitystä nimittäin tuntee yhä harvemmin, ja ne hetket tuovat elävästi mieleen lapsuuden ja nuoruuden muistoja. Erona kuitenkin on, että nyt sitä samaan aikaan tiedostaa oman jännittämisensä huvittavuuden ja osaa suhtautua siihen pilke silmäkulmassa.

Eniten olen viime vuosina jännittänyt leuanvetokilpailuissa. Itse asiassa se jännitys on ehkä kisaamisessa kaikkein hauskinta! Etenkin kun lapsena en kauheasti tykännyt kilpailemisesta tai esiintymisestä, mutta nyt olen oppinut suorastaan nauttimaan niistä, niin se tuntuu hienolta. Ja on vaan ihan mahtavaa, että edelleen löytyy tilanteita, joissa tietää, ettei oikeasti ole mitään syytä jännittää, mutta silti ei mahda omalle hermoilulleen mitään, vaikka kuinka järkeilisi.

Vaikkei jännitystä saa kokonaan pois – ja hyvä niin – sitä voi kuitenkin harjoitella hallitsemaan. Itseäni esimerkiksi helpottaa se, kun minulla on jotain tekemistä siinä ennen omaa kilpailuvuoroa. Leuanvetokisoissa tämä hoituu kätevästi siten, että aina Markun kanssa videoimme ja valokuvaamme suorituksia. Kameroiden säätäminen ja kuvaaminen pitää kiireisenä tai vaikkei pitäisi, voin silti kuvailla ihan vaan siksi, että onpahan jotain tekemistä. Itseään voi siis yrittää huijata samalla tavoin kuin aikuiset huijaavat lapsiltaan keskittymisen pois siitä varsinaisesta jännittämisestä.

Hauskaa on myös se, että jännitys laukeaa ihan kokonaan sillä sekunnilla, kun aloittaa oman suorituksen. Siinä, kun kiipeää kisatelineelle ja tarttuu leuanvetotangosta kiinni, jännittää vielä, mutta kun vetää ensimmäisen leuan, se kaikkoaa.

Leuanvetokisojen lisäksi toinen asia, mitä jännitän, on matkalle lähtö. Ennen reissua jännitys ei ole läheskään yhtä rajua kuin ennen kisoja, mutta se jakautuu paljon pidemmälle aikavälille.

Aloimme varailemaan lentoja ja majoituksia reilu kuukausi sitten ja silloin ryhdyin myös kartoittamaan, mitä hankintoja pitäisi tehdä ennen reissua. En tykkää jättää matkakamojen hankintaa viime tinkaan, vaan jo monta viikkoa sitten tilailin meille uusia snorkkelointikamoja ja ostin aurinkorasvaa sun muuta. Viimeisen viikon olen saanut koko ajan hillitä itseäni, etten rupeaisi jo pakkaamaan laukkuja (tyhjät rinkat ovat tosin lojuneet lattialla odottelemassa jo parisen viikkoa).

Tänään viimein sallin itseni kerätä kamppeita kasaan, ja samaan aikaan se lietsoi innostustani, ja toisaalta myös helpotti, kun sain varmuuden siitä, että kaikki tarpeellinen taitaa olla jo hankittuna, ja jos jotain puuttuukin, niin onhan tässä vielä pari päivää aikaa tajuta se ja käydä hankkimassa.

Edessä on siis varsinainen jännitysviikonloppu: huomenna lauantaina on toistoleuanvedon SM-kisat Hyvinkäällä, ja aikaisin maanantaiaamuna lähdemme Borneolle sademetsä- ja snorkelointiseikkailulle! Odotan etenkin reissua kuin pikkutyttö, ja vaikka tuleva reissu osaltaan sopivasti vie huomiota huomiselta kisalta, niin tiedän, että huomenna saan taas hermostuneena hihitellä omalle jännitykselleni siinä ennen omaa kisasuoritustani.

Seuraavaksi alan ompelemaan vielä yhtä hametta, jonka haluan tehdä ennen reissua ja sitten suuntaan saunaan rentoutumaan, ja josko sen jälkeen katsoisimme vielä Markun kanssa jotain sarjaa kera drinkin. Ja jos joku ihmettelee, onko drinkki se paras valmistautuminen SM-kisoihin, niin todellakin!

Toisto-SM:t kisataan Hyvinkäällä Torikadun Liikuntakeskuksessa (os. Torikatu 24,). Kisat alkavat klo 12, ja itse kisaan siinä 12-13 välillä. Katsojille on ilmainen sisäänpääsy, ja kannattaa ehdottomasti tulla katsomaan, koska kisojen fiilis on aina ihan huikea ja lisäksi paikalla on myös huippuhyvä juontaja. Yksinkertaisuudessaan laji on myös tosi hauskaa ja jännittävää seurattavaa, sillä porukan suoritukset on kyllä tosi huikeita ja moni varmasti häkeltyy, kun näkee, ettei leuanveto tosiaankaan ole vain lihaksikkaiden nuorten miehen laji.

Jos et kuitenkaan pääse paikan päälle, niin ISTV lähettää kisoista suoran nettilähetyksen klo 12-14.

Huippua viikonloppua kaikille!

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

*

*