Aittavlogit – suunnittelu, merkkaus, siirto

On ollut aikamoisia viikkoja. Ollaan oltu meidän oman pienen elämän mittakaavassa isojen asioiden äärellä. Tavallaan todella kivojen isojen asioiden, mutta vaikeiden, koska ollaan tehty päätöksiä, jotka vaikuttaa monta vuotta todella suuresti meidän elämään – ehkä koko meidän loppuelämään. Siksi niitä päätöksiä ei voi tehdä ihan noin vain, vaan on oltava varmoja siitä, mitä halutaan. Eikä sen tietäminen todellakaan aina ole niin helppoa.

Myös vlogien puolella ollaan jännän ääressä. Ihan pian päästään paljastamaan lisää!

Mutta tällä hetkellä ollaan vlogien julkaisussa menossa siinä kohtaa, että aitta on siirretty meidän tontille. Tässä on kolme uusinta ns. aittavlogia.

  1. Aitan suunnittelua

Me ostettiin Tuurista hirsinen 1800-luvun luhtiaitta (kts. vlogi Hirsitaloa metsästämssä osa 1, joka me aiotaan siirtää mahdollisimman pian meidän tontille ja muuttaa siihen sitten majailemaan. Tulevissa vlogeissa me näytetään, kuinka hirsiaitta käytännössä sitten siirretään :)

Tällä vlogilla me muun muassa suunnitellaan, mihin kohtaan aitta tulisi meidän tontilla ja millainen huonejako aittaan tulisi. Lopussa me keräillään talteen palaneen talomme tiiliä, joista me myöhemmin keksittiin, että käytetään niitä sitten aittamme piipun ja takan tekemiseen.

2. Aitta vaihtaa maisemaa Tuurista Loviisaan

Aitta pakkaa kamat ja muuttaa! 🏡 No ehkä sitä vähän autettiin kyllä ”pakkaamisessa”…

Tällä vlogilla meidän luhtiaitta muuttaa Tuurista Loviisaan!

Se merkataan, dokumentoidaan, puretaan tukkirekan avustuksella ja kiikutetaan rekan kyydissä uudelle asuinpaikkakunnalle, missä me sitten kahdestaan käsivoimin taas kasataan se. Tää on jo toka kerta, kun kyseinen luhtiaitta muuttaa! Kuulemma edellisen kerran se on siirretty 1970-luvulla, mutta me ei valitettavasti tiedetä, mistä aitta on alunperin kotoisin. Jos se joskus selviää, niin kerrotaan :)

Kiitos timpuri Mikko Mäntymäelle ja hänen pojilleen aitan merkkaamisesta ja purkamisesta sekä tukkirekkakuskille purkamisesta ja aitan siirtämisestä tontillemme Loviisaan.

Kiitos tässä kohtaa myös kaikista vinkeistä ja avusta aittaan liittyen arkkitehti Hanna Elolle sekä Maaria Mäntysaarelle ja Oskari Oreniukselle :)

3. Miten aitta merkattiin siirtoa varten?

Tämä video me kuvattiin itsellemme muistiksi siitä, miten aitta merkittiin siirtoa varten. Siirrettävä hirsikehikko aina merkitään ja dokumentoidaan tarkkaan ennen siirtoa, jotta se sitten osataan uudessa paikassa kasata taas samalla lailla. Hirsiset rakennukset on vähän kuin palapelejä, mutta koska palat on niin samanlaisia keskenään, niin ne täytyy tosiaan numeroida, että sen sitten osaa koota uudelleen siinä kohtaa, kun kaikki palaset ovat erillään.

Kaikki ne osat, jotka halutaan siirtää rakennuksen mukana ja kasata uudelleen, merkitään. Me haluttiin siirtää kaikki mahdollinen aina lattialankkuja myöten.

Kiitos timpuri Mikko Mäntymäelle ja hänen pojilleen aitan merkkaamisesta ja purkamisesta sekä tukkirekkakuskille purkamisesta ja aitan siirtämisestä tontillemme Loviisaan.

Kiitos tässä kohtaa myös kaikista vinkeistä ja avusta aittaan liittyen arkkitehti Hanna Elolle sekä Maaria Mäntysaarelle ja Oskari Oreniukselle :)

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

*

*