Leuanvetoemäntä – Millan Yle-jutut ja miten ne tehtiin

Edellisessä postauksessa jo vähän kerroinkin viime viikon Ylen juttukeikastani. Ehdotin tosiaan juttua Yle Urheilulle ja päädyin tekemään jutut niin televisioon viime lauantain Urheiluruutuun kuin radioon ja nettiinkin. Ajattelin vähän avata sitä, mitä kaikkea tällaiseen monikanavaiseen jutuntekoprosessiin kuuluu.

Ensiksi täytyy tietenkin olla hyvä idea ja näkökulma. Oma ideani oli tehdä juttu leuanvetoa harrastavasta viiskymppisestä maitotilan emännästä, joka harrastaa leuanvetoa ja kehonpainoharjoittelua. Hän treenaa omalla kotisalillaan ja kesäisin navetan vintille tehdyllä treenisalilla ja hänellä on hallussaan Suomen ennätykset niin toisto- kuin lisäpainoleuanvedossa ja siten hän siis myös on Suomen mestari molemmissa lajeissa. Hän on ensimmäinen nainen, joka on vetänyt kilpailuissa 40 leukaa putkeen. Aikamoinen mimmi siis, ja jutussa siis mentiin vahvasti hänen henkilöpersoona edellä, ja tulihan siitä vähän erilainen urheilujuttu, kun mentiin vierailemaan maitotilalle. Lisäksi halusin saada juttuun myös jonkun terveysliikuntanäkökulman ja tietty kannustaa ihmisiä liikkumaan.

Seuraavaksi täytyy miettiä jutun sisältöä ja miettiä haastattelukysymykset sen mukaan, millaisen sisällön juttuun haluaa. Itse en tykkää lyödä jutun sisältöä liian tarkasti lukkoon ennakkoon, vaan minulla on monesti useampikin ajatus valmiista sisällöstä, mutta lopullinen juttu muotoutuu sitten sen perusteella, millaista materiaalia saan irti haastattelussa ja kuvauspaikalla. Ei kuitenkaan ole hyväksi, jos juttusuunnitelma on liian ympäripyöreä, koska muuten saadusta materiaalista voi olla vaikea lähteä kasaamaan tiivistä ja ytimekästä – eli siis myyvää ja lukijaan/katsojaan/kuuntelijaan vetoavaa – kokonaisuutta.

Tämän jälkeen sovitaan haastattelu- ja kuvausajankohdasta ja suunnataan sovitusti keikalle. Itse lähdin siis freelancerinä  juttukeikalle ja sain mukaani Ylen konkarivideokuvaajan. Juttelimme suunnitelman läpi automatkalla, ja paikan päällä alkoi sitten tv-materiaalin kuvaus, ja minä napsin siinä sivussa valokuvia. Ensin kuvasimme navetassa Helin perus nevattahommia ja päästimme lehmät ulos (jee!), mistä tuli kivaa matskua. Sitten suuntasimme navetan vintille ja teimme haastattelun ennen kuin Heli ryhtyi demonstroimaan treenejään. Lopuksi oli kahvitteluhetken aika. Yhteensä kuvauspaikalla meni parisen tuntia.

Paluumatkalla kuuntelin läpi haastattelumateriaalin ja poimin sieltä niitä pätkiä, jotka halusin ottaa mukaan tv- ja radiojuttuun. Lisäksi suunnittelin omat spiikkini eli ne höpinät, mitä itse pulisen tv- ja radiojutussa.

Illalla kirjoitin kotona nettijutun saman haastattelumateriaalin pohjalta. Koska haastattelu oli tuoreena mielessäni, ja lisäksi aihe muutenkin on minulle tuttu, homma sujui tosi vaivattomasti, ja veikkaan, että olin tunnissa jo aika lailla valmis. Siinä vaiheessa tosin olin niin silmät ristissä, että päätin jättää jutun viimeistelyn seuraavalle päivälle. Lisäksi jos aikataulullisesti on mahdollista, niin kannattaa aina lukea oma teksti seuraavana päivänä, koska silloin pystyy näkemään sen ihan uusin silmin ja on helpompi esimerkiksi karsia siitä turhia kohtia pois.

Seuraavana aamuna oli tv- ja radiojutun editoinnin vuoro. Ensin teimme audio- eli ääniraidan valmiiksi eli poimimme haastattelusta valitsemani pätkät, Ylen editoija vähän muokkaili niitä, ja sitten nauhoitimme minun pulinat. Sen jälkeen mukaan laitettiin videokuvat. Lopuksi oli radiojutun editoinnin vuoro, mutta audio toimikin sellaisenaan suoraan myös ilman kuvaa eli sitä ei sitten tarvinnutkaan erikseen editoida. Aikaa tv- ja radiojutun editointiin meni reilut puolitoista tuntia.

Kotiin palattuani viimeistelin vielä nettiartikkelin ja editoin ottamistani valokuvista parhaat otokset. Avot, valmista tuli!

Kiitos Ylelle, kuvaajalle, editoijalle ja kaikille, joiden kanssa olin juttujen teon merkeissä tekemisissä.

Tv-jutun voit katsoa vielä jokusen viikon ajan täältä kohdasta 20:50 alkaen.

Nettiartikkelini löytyy täältä: Heli, 50, on uskomaton voimanpesä – maatilan emäntä hurahti leuanvetoon ja takoo nyt lypsyjen lomassa Suomen ennätyksiä

Ja jos innostut leuanvedosta, niin kannattaa lukea tämä leuanvetovinkkijuttuni: Leuanvetovinkkejä niin aloittelijalle kuin haasteita halajavalle

Vahvaa viikonloppua kaikille!

Ps. Lue myös: Naisvoimaa! Esittelyssä 5 naisleuanvetäjää

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

*

*