Dream Ringsit – toiminnallisuutta & iloa treeneihin

Dream Ringsit ovat kehonpainon puolittava rengastaljasysteemi, jossa käyttäjän pukemasta vyöstä ylös nousevat narut kiertävät rissojen kautta takaisin alas ja päätyvät voimistelurenkaisiin. Näin renkaisiin kohdistuva veto muuntautuu vartaloa nostavaksi voimaksi vyön kautta. ”Kahden narun” liikkuessa kuorma puolittuu eli Dream Rings -renkailla tehtävissä liikkeissä kuorma onkin vain 50 % käyttäjän kehonpainosta.

Voimistelusaleilla nämä laitteet ovat olleet käytössä vaikka kuinka kauan, ja voimistelijat harjoittelevat niillä niin voimaliikkeitä – mm. ristiriipuntaa, planchea eli nojavaakaa sekä näiden liikkeiden erilaisia variaatioita kuin tekniikkaliikkeitä kuten jättiläisiä eteen ja taaksepäin. Voimistelusaleilla tätä laitetta kutsutaan Suomessa yleensä ”fiftareiksi” tai ”50/50-renkaiksi” niiden kehonpainon puolittavan ominaisuuden vuoksi. Englannin kielessä puhutaan yleensä ”dream machinesta”.

Voimistelusaleilla fiftareissa käytetään yleensä vaijeria, jonka ongelma käytössä on ajan myötä rispaantuminen siitä kohtaa, missä vaijeri ”juoksee” rissan ympäri edestakaisin. Joillain ulkomaisilla saleilla olen nähnyt fiftareita, joissa käytetään köyttä.

Dream Ringsit ovat meidän oma tuote, joka on suunnattu ”taviksille”. Niillä voi siis harjoitella sellaisia liikkeitä, joita ei vielä pysty tavallisilla renkailla tekemään. Näin olen itsekin aikanaan harjoitellut uusia rengasvoimaosia ja edelleenkin käytän Dream Ringsejä, kun harjoittelen omia tavoiteliikkeitäni.

Kuormaa on mahdollista nostaa siitä 50 %:sta ottamalla lisäpainot mukaan. Kun laittaa esim. 20 kg kiekon roikkumaan DR-vyön D-lenkeistä, tuo se kuormaa 10 kg lisää. Näin kuormaa voi hilata ylöspäin itselleen sopivaksi, ja kun jalkojen välissä killuu oman painon verran lisärautaa, on valmis tekemään liikkeen tavallisilla renkailla.

DR:t ovat olleet minulle tärkeä väline myös loukkaantumisista toipuessa.

Useita rengasliikkeitä on vaikeaa ellei jopa mahdotonta skaalata kevyemmiksi tai riittävän kevyiksi ellei käytössä sitten ole DR:t. Kevyemmällä kuormalla on mahdollista turvallisesti totuttaa niveliä tukevia lihaksia sekä passiivisia sidekudosrakenteita ja jänteitä kestämään tietynlaista kuormitusta. Esimerkiksi suoran käden voimaliikkeet, kuten ristiriipunta ja planche, ovat niihin tottumattomille todella hc-liikkeitä.

Näissä vipuvarren vääntö painaa suoristunutta kyynärpäätä kohti yliojennusta, ja kyynärniveltä koukistavien lihasten pitäisi pystyä toimimaan tässä asennossa, ja passiivisten rakenteiden pitäisi tottua kestämään ja vastustamaan tällaista vääntöä. Myös olkaniveleen kohdistuu suuria voimia renkailla harjoitellessa, ja myös olkanivelen osalta lihasten ja jänteiden kyky kontrolloida ja kestää kuormitusta pääsee kehittymään asteittain, kun harjoittelu aloitetaan puolikkaalla kehonpainolla ja jatketaan progressiivisesti kohti täyden kehonpainon kuormitusta (ja ehkä jopa tulevaisuudessa lisäpainoilla harjoittelua).

Yleisimpiä Dream Ringseillä harjoiteltavia liikkeitä ovat muscle up, etu- ja takavaaka sekä planche. Muscle upin osalta DR:t mahdollistavat erityisen hyvin sen heikoimman kohdan eli transitiovaiheen harjoittelun. Transitiovaiheella tarkoitan liikerataa, joka jää leuanvedon lopun ja dipin alun välille.

Tässä transitiovaiheen liikkeessä vaaditaan voimantuottokykyä liikkuvuuden äärirajoilla, jolloin työtä tekevät lihakset ovat joko äärimmäisen venyttyneessä tai äärimmäisen supistuneessa asennossa. Lihashan pystyy parhaiten tuottamaan voimaa keskipituudellaan, ja on heikoimmillaan venytyksessä ja lyhentyneessä asennossa. Eli transitiovaiheessa ollaan heikoilla, mutta Dream Ringseillä tätä aluetta voi treenata ja vahvistaa erikseen, kuten myös treenata kokonaista muscle upia todella hyvin ja puhtaalla tekniikalla ja siten, että totuttaa ja vahvistaa asteittain niveliään tällaisissa ääriasennoissa työskentelyyn.

Erilaisten vaakaliikkeiden (etu- ja takavaaka, planche) osalta Dream Ringsien suurin etu on, että ne mahdollistavat liikkeen suorittamisen hyvällä tekniikalla jo varsin alkuvaiheessa näiden tavoiteliikkeiden harjoittelua. Kun oppii oikeanlaisen kehonhallinnan kevennetyllä kuormalla jo alkuvaiheessa, sujuu koko liikkeen oppiminen nopeammin.

Monilla näiden liikkeiden oppiminen ei ole niin suuresti kiinni voiman hankinnasta kuin oikeanlaisen voimantuottotavan oppimisesta. Alusta asti oikealla tekniikalla tehtynä, ja progressiivisesti kuormaa lisäämällä, tulee liike opittua paljon nopeammin kuin täydellä kuormalla räpiköimällä.

Tietysti kaikkiin näihin edellä mainittuihin liikkeisiin löytyy runsaasti hyviä oheisliikkeitä, joilla voi hankkia liikespesifiä voimaa, sekä harjoitella erilaisia ”heikkoja kohtia” kussakin liikkeessä. Lisäksi kaikkia näitä liikkeitä voi treenata normirenkailla progressiivisesti siten, että niitä keventää esimerkiksi kuminauhoilla, mutta ne eivät tavoitetehokkuudessaan yllä samalle tasolle kuin kokonaisen liikkeen treenaaminen sopivasti skaalatulla kuormalla.

Eli jos haluat oppia tuollaisia kovia liikkeitä ja vahvistaa niveliäsi erilaisiin kuormitustapoihin, on Dream Ringsit sinulle oiva väline. Tai entäpä jos et olekaan tuollaisella tasolla tai tavoitteesi eivät ole (vielä) noin korkealla? Jos tavoitteesi on vaikka saada ensimmäinen leuka tai pystyä tekemään dippi renkailla tai telineessä? Edellä mainitut jutut pätevät myös näihin liikkeisiin. Puolen kehon kuormalla pystyt varmastikin tekemään niin dippejä kuin leukoja täydellä liikeradalla, ja lisäpainoja käyttämällä pystyt skaalaamaan kuorman itsellesi sopivaksi sen mukaan, haluatko tehdä esim. kolmen toiston tai kahdeksan toiston sarjoja harjoituksessasi.

Lisäksi Dream Ringseillä treenaaminen ja uusien temppujen opettelu on äärimmäisen hauskaa ja hyvää voimatreeniä, vaikkei realistinen tavoitteesi koskaan olisikaan pystyä tekemään niillä harjoittelemiasi liikkeitä oman kehosi painolla. ”Pelkkä” harjoitteluhan antaa jo sen suurimman hyödyn, mitä liikunnasta voi saada eli samalla, kun jumppailet Dream Ringseillä, kehität lihasvoimaasi ja hermostoasi sekä vahvistat jänteitäsi ja tukilihaksistoasi. Kaikki renkailla tehtävät liikkeet ovat todella toiminnallisia, kun teet ne täydellä liikelaajuudella, ja Dream Ringseillä nimenomaan pystyt tekemään liikkeitä keskittyen liikkeiden laatuun ja puhtauteen ja hyödyntämällä liikkeiden koko liikelaajuudet. Tällainen harjoittelu on hyvin toiminnalista ja terveyden kannalta parasta mahdollista treeniä.

Myymäämme DR-settiin sisältyvät myös pitkät hihnat, joilla pystyt käyttämään samoja renkaita tavallisina voimistelurenkaina eli kun liike sujuu riittävän hyvin Dream Ringseillä, voit ruveta kokeilemaan ja harjoittelemaan sitä tavallisilla renkailla. Tai sitten voit tehdä renkailla kaikenlaisia oheisliikkeitä, kuten punnerruksia, kehonpainosoutuja sekä näiden liikkeiden erilaisia variaatioita.

Tavallisillakin renkailla harjoittelu, erityisesti nojaliikkeissä, haastaa olkapäätä ympäröiviä ja kontrolloivia lihaksia aivan eri tavalla kuin kuntosaliliikkeet. Voit ajatella sitä samalla lailla mitenkä paljon haastavampaa on tehdä vaikkapa penkkipunnerrusta käsipainoilla kuin tangolla. Siirtyminen vapaista painoista rengaspunnerruksiin on seuraava suurinpiirtein samansuuruinen askel, kun ajatellaan liikkeen haastavuutta hartiaseudun liikekontrollille.

Ja mitä parempi kontrolli ja voimantuottokyky, sitä terveempänä olkapääsi pysyvät ja sitä paremmin ne kestävät erilaisia kuormituksia, kuten ääriasennoissa työskentelyä tai repiviä ja riuhtovia liikkeitä, kuten toistoleuanvetoja kroppaa tehokkaasti käyttäen, muscle upeja tangolla, tempausta, monia kahvakuulaliikkeitä, erilaisia heittoja jne. Myös liikkuvuus lisääntyy, kun voimaharjoittelua tekee laajoilla liikelaajuuksilla. Eli Dream Rings ja rengasvoimaharjoittelu tukee paitsi terveyttäsi, niin on myös mitä parhainta tukiliikuntaa kaikkea muuta liikkumista ja urheilua ajatellen.

Tässä yllä on pieni videoesittely meidän Dream Ringseistä. Jutun kuvituksena on omaa Dream Rings -ulkotreeniäni tältä koronakeväältä, kun en ole päässyt voimistelusalille harjoittelemaan ja muutenkin vasta pikkuhiljaa palailen syksyn 2019 olkapääleikkaukseni jälkeen takaisin laji- ja voimaharjoittelun pariin.

– Markku –

Ps. Dream Ringsien tuotekuvauksen ja tilausohjeet löydät täältä.

One thought on “Dream Ringsit – toiminnallisuutta & iloa treeneihin

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

*

*